Най-ползваната програма за чат и видеоразговори в света - Skype - скоро ще се сдобие с нова функция - директен превод от един език на друг, и то в процеса на разговор. Вече ограничено количество потребители могат и да тестват тази опция - ако се регистрират възможно най-скоро на сайта на Skype.

Как всъщност ще работи Skype Translator? По време на обикновен или видеоразговор, казвате своята реплика на един език, сървърите на американската компания я обработват, и компютърно генериран глас ще преведе на събеседника ви. За улеснение, програмата ще превръща вашата реплика и преводът и в текст и ще ги показва на екрана. Така, малко по-бавно, но в реално време, ще можем да разговаряме, ползвайки 45 езика.

В тестовата версия все още са ползваеми само най-популярните - английски, немски, френски, италиански, руски, арабски, китайски, корейски, японски, португалски, испански, и тя работи само на Windows 8.1 и на все още тестовият Windows 10 Technical Preview. Скоро обаче се очаква функцията да работи и за версиите на Skype в Android, iOS, Windows Phone.

Както виждаме и на видеото, автоматичния превод, познат ни и от Google Translate, има своите недостатъци. Трябва да се говори ясно, отчетливо, и да не се ползват твърде сложни конструкции, ако искаме прецизно разбиране. Дори тогава, при един по-дълъг разговор, ще има недомислици, някои разбираеми, други - не толкова.

Но е факт, че когато Google Translate се появи преди близо 10 години, преводът беше значително по-ужасен от днес, когато вече може да се ползва поне за да разбереш основното в един текст. Така че в бъдеще, Skype Translator може да се окаже прекрасен инструмент за връзка между хора, комуникиращи на различни езици.