Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ от академичния съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

„Изключително съм признателен и горд, че преди няколко години намерихме общ език с Военноморската академия и с Медицинския университет - Варна да направим проект, който ще остави дълбока следа във военната медицина. Сега имаме едни изключително мотивирани млади хора, които се захванаха с нелеката задача да учат две специалности наведнъж и да попълнят редовете на военните офицери. Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, сега е време медицинското офицерство у нас да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили“, заяви в словото си генерал-майор Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

На церемонията присъстваха началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Днес се състоя тържественият ритуал по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Те влязоха в курсантските редици на 14 август 2020 г. и преминаха базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините „Огневи системи и теория на стрелбата“, „Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и „Ядрена, химическа, биологична защита и екология“.

Курсантите първокурсници ще се обучават в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ в специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Военноморска логистика“ и „Военен лекар“.