Реакцията на Брюксел по отношение на кризата в Беларус издава липсата на ефективна икономическа и военна политика. Слабост, която се проявява не само по отношение на най-близкото обкръжение на Съюза, но и в самия Съюз.

Затова предупреди пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него първоначалната реакция на ЕС е била изключително разочароваща:

„Това, което се забрави от европейските политици, е бавното и неадекватно взаимодействие с Русия, а и с другите авторитарни режими. Това е тенденция, която дава все повече вятър в платната на авторитарните режими около Европа и правят Европа играч, с когото все по-малко вероятно е другите да се съобразяват. По-лошото е, че губи имиджа си на зона за свобода, демокрация, пазарна инициатива… В дългосрочен аспект това може да се превърне в сериозен проблем.“

В предаването „Събота 150“ Стефанов допълни:

Европейският съюз има проблем с общата политика, когато се отнася до санкции, насочени извън ЕС. Т.нар. „твърда сила“ липсва на ЕС“.

По думите на Стефанов Желязната завеса не е паднала завинаги:

Розовата идея, че демокрацията е победила завинаги и никога няма да имаме тоталитарни режими, не е вярна... Трябва да свикнем с това, че Желязната завеса може да се върне и тя да не е само там, където си мислим, че ще мине удобно - Донбас, Крим и Беларус. Кутията на Пандора вече е отворена“.