Италианците гласуват днес на референдум за намаляване на броя на депутатите и областни избори, които се очаква да спечели дясната опозиция, предаде ДПА.

Гласуването започва днес в 7 ч. до 23 ч. (от 5 до 21 ч. по Гринуич). Изборите продължават и утре, от 7 до 15 ч. местно време. Подобно предложение за облекчаване на рисковете от заразяване - двудневен вот - имаше и у нас, но в крайна сметка бе отхвърлено.

Около 51,6 милиона избиратели могат да участват в референдума, на който се предлага съставът на долната камара на парламента да бъде намален от 630 на 400 депутати, а на Сената - от 315 на 200. Няма изисквания за минимална избирателна активност и се очаква реформата да бъде одобрена.

В седем региона и малко под 1000 града се провеждат и областни избори. Управляващите партии - лявоцентристката Демократическа партия и движението "Пет звезди" се подготвят за слабо представяне. Очаква се опозицията да спечели най-малко в три региона, включително Венето и Лигурия. Евентуално поражение обаче няма да доведе до сваляне на правителството на Джузепе Конте. 

БТА