"Не проект на един човек и не проект за лидерство, каквото имахме досега в българските политически проекти. Отборът не е само на един човек, отборът сме всички ние."

С такава заявка за бъдещата си партия "Републиканци за България" (РБ) днес бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към участниците в инициативния комитет за формацията си, които се събраха днес, за да приемат и учредителна декларация.

В кратко слово към събралите се близо 100 души, той постави за цел да обедини дясно-центристкия спектър у нас и очерта приоритетите на РБ, която официално трябва да се учреди на 27 септември: образование, съдебна система, среден и малък бизнес, култура, както и... да се даде възможност за електронно гласуване за българите в чужбина.

"Днес повече от всякога страната ни се нуждае от защита на евроатлантическия път", заяви още Цветанов.

И даде заявка, че в новия проект всичко щяло да бъде прозрачно - "това, което досега е липсвало в политиката". 

Подчерта още, че хората са разочаровани, "над 50% не гласуват, защото нямат вярата за хоризонта или смятат, че политиката е мръсна работа".

В инициативния комитет, без изненада, бе водещият в БНТ Горан Благоев, който изчете учредителната декларация. Случайно или не, в нея се говори за "нехайство и некомпетентност" в управлението, а хората "не допускат да ги управлява някой, който подозират, че позва обществените ресурси в своя полза". Дава се заявка, че новата формация няма да използва "връзки, съмнителни покровителства", както и за отстояване на авторитетна и независима от политиката съдебна власт, за да не се възприемала "като бухалката на властта" и за "ограничаване на медийния монопол".

Самият Цветанов представи част от имената в ИК, акцентирайки особено върху реализирали се и учили в чужбина лица. Като: успешните в Америка Павел и Румен Вълневи - бившите собственици на БиАй телевизия,които Цветанов представи като "излезли от Родопите, стигнали до Щатите успели българи в Чикаго", Любомир Крулев (САЩ), Иван Тодоров - ("над 30 г. в САЩ, предоставил фамилната си къща в Пловдив в центъра на града за офис на партията), шампионът по щанги Благой Благоев (Австралия), "г-ца Циркова (завършила в Италия, сега работи за технологична компания), Теодора ( върнала се от Франция), Борис, (доктор по право от Германия)" и др.

Специално, освен Горан Благоев, Цветанов представи и Джема Грозданова, която доскоро бе депутат от ГЕРБ, както и криминалният психолог Тодор Тодоров. И за двамата не е изненада, че участват в проекта на бившата дясна ръка на Бойко Борисов. При представянето на Тодоров Цветанов подчерта:

"Не че тук има нещо, което да трябва да бъде подложено на детектора на лъжата."

Джема Грозданова и Горан Благоев.

Представи още: д-р Ченко Сотиров, стоматолог от Русе, при когото ходели само известни личности, защото както сам стоматологът казвал - търсели най-доброто. В РБ влиза и един от учредителите на ДСБ Румен Динев. Изброени бяха поименно и "приятелите от Кърджали". Спомената специално бе и "баба Тянка", с която Цветанов се запознал в качеството си на вицепремиер след наводнението в село Бисер. Баба Тянка сега била с внука си и с неговата приятелка. бяха представени като релизирани млади хора. В ИК влиза и инж. Христо Казанджиев, който "отстоява енергийната независимост на страната". Цветанов изреди и декани и доценти от Софийския университет, подчертавайки: 

"Това са интелигентните хора, които днес сме се събрали тук".

Изброяването продължи с "Гюнай от Шумен, който напусна старата ми партия" (Гюнай Исмаил, екскоординатор на ГЕРБ за района по въпросите на малцинставата), представители на местната власт - "Наско, Кирчо, Жоро". Представен бе и лекар македонец, установил се в България и вече с всички права на български гражданин, като тук "закачката" на Цветанов с властта бе "да търсим общото" между София и Скопие, а не това, което ни разделя.

Спциално място в речта на Цветанов зае и издателят на вестник "Седем" - Георги Стефанов. "Интересува се само от демокрация, права и свободи."

Учредителната декларация бе приета без нито един против или въздържал се.