Шествие от десетки хиляди демонстранти в Минск се придвижва по проспекта на "Победителите" към резиденцията на президента Александър Лукашенко в северозападната част на беларуската столица, предадоха ТАСС и АФП.

Засега силите на реда не възпрепятстват колоната, на в центъра на града е засилено присъствието на милицията. Около улицата, по която всяка неделя вече се провежда шествие на протестиращите срещу преизбирането на Лукашенко са разположени заградителни щурмови автомобили "Рубеж" и водни оръдия.

Още от сутринта силите за сигурност се опитаха да попречат на хората да се съберат, като задържаха някои от тях на произволен принцип. В града по нареждане на държавните власти е намалена скоростта на мобилния интернет, уточнява ТАСС. В центъра са затворени някои станции на метрото и са поставени под засилена охрана почти всички важни обекти в града, затворени са части от магистралите.

Униформени мъже с маскирани лица арестуват мирно демонстриращи и ги натъпкват в затворнически автомобили, съобщава ДПА. Милиция охранява и резиденцията на Лукашенко, където 66-годишният президент на два пъти се появи въоръжен с автомат калашников, за да попречи да бъде щурмувана сградата.

Над 10 души са задържани за участие в неразрешени акции, съобщи говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова, цитирана от ТАСС. "Хората използват нерегистрирана символика", уточни тя.

БТА