Муамар Кадафи си е платил за делото срещу българските медицински сестри в Либия. А британското правителство в лицето на Тони Блеър "изнесе всичко". Това разказа президентът на България (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Първоначаният подход, по който най-много работа свършила българската дипломация, бил разработен от британския разузнавач Марк Алън.

"Само подаването му на оставка месец преди освобождаването на сестрите попречи той да се появи вместо Саркози", каза Първанов за Блеър.

За премиера Борисов и сегашното управление бившият държавен глава заяви, че "има ресурс, може да издържи", въпросът е дали няма да прецени, че оставката е по-добър тактически ход за него. И му препоръча:

"След изборите да се оттегли в партията, да си я укрепи, негови представители да влязат. Ако не, да поседят на резервната скамейка и да съберат сили. Всеки е обречен на подобна почивка, няма вечни лидери, имало е преди 10 ноември. Ако някой е искал да се мери с Тодор Живков, сбъркал е времето."

Първанов отрече да е бил архитект на Тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС, 2005-2009 г.), но я похвали като "относително успешна". Предпочитал "една партия да управлява", но в настоящата ситуация коалицията е единственият начин. Аз предпочитам еднопартийно управление.

Не трябва да има война между институциите, заяви Първанов за заемащия бившия му пост Румен Радев.

"Трябва да има възможност да изкоментират поне един кокретен въпрос - например предстоящата втора вълна на коронавируса", каза той за Радев и Борисов.

Наследника си описа като "млад човек, има потенциал, може да се опита", но препоръча - "само собствената харизма и идеи не стигат". Според него е по-вероятно наследникът му да гони втори мандат, а не да навлиза в партийната политика.

И добави за следващите избори:

"След това ролите ще се разменят, кабинетът на Борисов е изхабен, вероятно ще има рокада на върха. Ако някой поиска импийчмънт на Радев, ще го направи още по герой."

Първанов коментира и лидерката на бившата му първа партия - БСП, на която бе лидер и от която бе изключен през 2014 г.

"Причината БСП да губи два пъти е заявката на Нинова да бъде премиер. Хората не могат да я възприемат като такава. Не всеки може да бъде премиер. Аз не съм подходящ. Аз отказах два пъти."

За коалицията на втората му партия - АБВ, с ГЕРБ при предишния кабинет на Борисов каза - "бяхме поканени, тръгнахме си достойно". Отрече да е милиардер, трудно събира пари за издаване на собствената си книга, "Пътуване към паметта", която същевременно ще излезе след месец.

"Аз си тръгнах от политиката, защото това вече не е моята политическа епоха", призна президентът.