„Тезата, че прокуратурата трябва да се ползва със същия статут на независимост като съда, е грешна. Прокуратурата, макар и да не е инструмент в ръцете на Бога, е инструмент за провеждане на наказателната политика и като такава трябва да дава отчет по някакъв начин.“

Това отбеляза пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

Той се спря и на изслушването на предлагания за нов член на Прокурорската колегия на ВСС.

То се проведе от общо събрание на прокурорите в събота. Кандидатът беше само един - Евгени Иванов от Военната апелативна прокуратура. Той е и шеф на Асоциацията на прокурорите - орган, който многократно писа декларации в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев. Над 1500 прокурори не излъчиха друг желаещ за най-висшия орган в системата - ВСС.

Започва да става традиция при избор на висша позиция в административното ръководство на прокуратурата или в Прокурорската колегия да има само един кандидат, коментира Брегов. Според него това е проблемно и означава, че в тази общност липсват диалог, критична мисъл и алтернативи. 

„Няма как в такава среда да избуят по-смели мнения на този етап. 30 години се налага този модел и той вече дава резултат на единовластие, единомислие и единоначалство“, отбеляза анализаторът.

Според него и главният прокурор и Евгени Иванов, след като са били над две десетилетия в системата, би трябвало да посочат „къде са техните индивидуални резултати, някой оказвал ли им е натиск, кой им е попречил да повдигнат определени обвинения“.

„Прокуратурата се поставя в ситуация, при която иска да е реплика на обществените процеси. Вместо да ги отчита и приема като критика към себе си, просто се опитва да стои обратно на това, което се случва в нашето общество, и това няма да свърши добре“, допълни той. 

Така според него се подкопава работата на редовите прокурори.