Хасан ел Хадж Хасан (роден през 1988 г.) и Мелиад Фарах (роден през 1980 г.) са виновни в опит да умъртвят повече от две лица при терористичен акт на 18 юли 2012 г. на летището в "Сарафово". За шестима от жертвите - петима израелци и българина Мустафа Кьосов, опитът е бил успешен.

И на двамата 5-членен състав на Специализирания съд наложи най-тежкото наказание доживотен затвор без замяна.

Двамата са предизвикали и имуществени вреди поради увредените автобуси. Фарах и Хасан се ползвали и от неистински официален документ - фалшива шофьорска книжка, което също е престъпление - за това получават по 10 години затвор.

Атентаторите бяха осъдени да платят и милиони имуществени и неимуществени вреди на близките. Само държавната такса, която трябва да заплатят върху уважения размер на всички искове е 5 850 240 лв.

Фарах има да плаща и малко над 17 000 лв. разноски на Окръжна прокуратура-Бургас и 2500 лв. на Спецсъда.  А Хасан - 14 075, 50 лв. на прокуратурата и 188 лв. на съда за деловодни разноски.

Двамата, както и физическият извършител на атентата - Мохамад Хасан ел Хюсеини, са с ливански произход, но двамата укриващи се терористи имат австралийско и канадско гражданство.

През годините делото премина през множество перипетии - започнато по обвинение от прокурорката Калина Чапкънова, тя после стана член на ВСС. После бе преместено в Специализирания съд, а накрая обвинението се поддържаше от Евгения Щъркелова - шеф на отдела за антитероризъм, която си навлече доста шеги с изказването си за пръскачките на парламента.

Сменяха се и служебните адвокати на двамата подсъдими.

Най-много затруднения обаче предизвика нуждата от разпит на над 40 израелски граждани - така и не се стигна до българска съдебна делегация в Държавата Израел. Чрез своя адвокат те всички настояваха да бъде вписана организацията "Хизбула" като ответник, за да може да претендират сумите за парично обезщетение - над 100 млн. лв., от нея. Израелците останаха недоволни и тъй като искат по техния закон да могат да се конституират и братя и сестри на загиналите и ранените като непосредствено потърпевши от атентата. Което по българските закони не става.

Голямата мистерия, която така и не намери еднозначен отговор, е - дали се е канел да загине Мохамед ел Хусеини или, след като прави неуспешен опит да вкара раницата си сред в багажите на израелските туристи, но те го усещат и са спречкват, някои от съучастниците му го е взривил, без той да очаква. 

Делото имаше и комични елементи, като например това как кметът на Созопол видял на вълнолом край Черноморието атентатора, който свирил твърде протяжни мелодии на някакъв странен инструмент, и започнал да го замеря с черупки, за да спре.

На финала днес съдът се произнесе да се унищожат биологичните останки - глава и крайници на мъж (Ел Хюсеини), които се пазят в НСлС, както и доказателствата по делото.

Присъдите подежат на обжалване пред Апелативния спецсъд.