Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън разкритикува плана на Доналд Тръмп да запълни вакантното място във Върховния съд седмици преди изборите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Избирателите в тази страна трябва да бъдат чути... Те са хората, които съгласно конституцията трябва да решат кой има властта да направи тази номинация", каза Байдън във Филаделфия. "Да пробуташ тази номинация през Сената е просто упражняване на сурова политическа власт", добави той.

Байдън каза, че ако спечели изборите на 3 ноември, той трябва да има шанса да номинира следващия съдия във Върховния съд.

Мнозинството от американците (62 процента) искат победителят от президентските избори на 3 ноември да избере приемника на починалата по-рано тази седмица съдийка Рут Гинсбърг. Това показва социологическо проучване на института "Ипсос" за агенция Ройтерс.

Двайсет и три на сто са на мнение, че това трябва да стане преди изборите.

Планът на Тръмп, подкрепен от много сенатори републиканци, да прокара в Сената своя номинация за поста, ще циментира консервативното мнозинство в съда и балансът на силите в него ще стане 6 консервативни срещу 3 прогресивни съдии.