Съвсем очаквано Кипър изпълни заканата си.

Островната държава стана причина външните министри от ЕС да не постигнат днес необходимото единодушие за налагане на санкции срещу Беларус.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обяви за неуспеха и  увери, че ще направи всичко възможно това да стане на Съвет „Външни работи“.

„Трябва ни единодушие и ни липсва една страна. И тази страна е Кипър. И Кипър не е против санкциите срещу Беларус, но не смята да дава гласа си за това, защото смята, че в същото време трябва да се наложат санкции и на Турция“, изтъкна Борел.

Кипър иска Турция да бъде санкционирана заради незаконните сондажи в териториалните води на Острова на Афродита в източната част на Средиземно море.

Борел добави, че въпросът ще се разисква на специалния Европейски съвет на 24 и 25 септември. Тогава лидерите на страните членки трябва да дадат насоки за постигане на решение.

„Надявам се, че на следващия Съвет „Външни работи“ това ще бъде възможно. Ще направя всичко, за да бъдат приети тогава санкциите срещу Беларус. Това вече става мой личен ангажимент, защото ясно си давам сметка, че от него до голяма степен зависи доверието в ЕС съюз и способността на външната ни политика да санкционира Лукашенко“, каза още дипломат номер 1 на Европа.

Жозеп Борел уточни, че въвеждането на санкциите не означава закриване на представителството на Съюза в Минск, а ограничаване на връзките, включително преосмисляне на участието на Беларус в програмата „Източно партньорство“.

По-рано днес Борел се срещна с кандидат-президента на беларуската опизицяя Светлана Тихановска. Тя разговаря и с външните министри, а по-късно говори пред две комисия в Европарламента. Тихановска призова ЕС да бъде по-сммел и да наложи санкции на режима на Александър Лукашенко. Според нея на него му трябва „Закон Магнитски“.

В Съвета участва българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

„България подкрепя налагането  на санкции срещу хората, отговорни за изборните фалшификации и за репресиите срещу мирното население. Необходим е диалог, но не само с Координационния съвет (на беларуската опоизиция – б.р.), а с всички легитимни представители на гражданското общество“, заяви тя в изказването си.

Министрите обсъдиха перспективите за възобновяване на политическия процес в Либия под егидата на ООН и в изпълнение на заключенията от Берлинската конференция от януари 2020 г.  Захариева изтъкна необходимостта от скорошно определяне на специални представители на ЕС и на ООН за страната, което ще институционализира приноса в дипломатическите усилия на международната общност.

Съветът прие допълнителни санкции спрямо две физически лица и три компании във връзка с нарушения на правата на човека и на оръжейното ембарго.