Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“ в старопрестолния град. 

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“, съобщава БНР

След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг. Вечерта ще бъде проведена и тържествената проверка-заря. Чествания ще има и в Ямбол, Пловдив, Сливен и други градове в страната.

Денят на Независимостта на България ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част и Националния военен университет "Васил Левски".

Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националното знаме на Република България, в благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на Родината ни, съобщава още БНР.