Минути след като вицепремиерът Красимир Каракачанов призова отново за помирение между президент и премиер и съставяне на експертно правителство, държавният глава Румен Радев отговори, че това не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта.

„Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, които са механизмите, водещи до този порочен модел на управление – как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта“, коментира Радев пред журналисти в ямболското село Бояджик.

Той изрази своята признателност „към всички будни граждани“, които протестират срещу „моралното падение и зависимостите на малцина“ във властта.

По повод коментара на премиера Бойко Борисов, че политическата съдба на България ще се реши на редовните парламентарни избори, Радев каза, че управлението се бори за оцеляване. 

„Най-тревожното е, че едно управление, което се бори единствено за своето оцеляване всеки ден, не може да преведе страната през тежката здравна и социалноикономическа криза, която се очертава“, коментира Радев.

Попитан защо е освободил началника на кабинета си Калоян Методиев, Румен Радев отговори:

„Искам да благодаря на г-н Методиев за работата му за институцията. Мисля, че с моето решение му давам свободата да разкрие своя потенциал другаде, стига да получи доверието, което аз му гласувах“.