Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" организира за утре - 23 септември в 18:30 ч пред Съдебната палата събитие, наречено "Правосъдие без Каскет" (главната буква е от оригинала, б.р.).

Това се прави - "за да върнем фокуса върху една особено важна цел на сегашното всенародно движение за промени в държавата", напомнят организаторите. Изрично се посочва, че това събитие е в деня, в който излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото.

"Настояваме за оставки на главния прокурор и зависимия състав на ВСС, който го сложи на поста, като начало на истинска реформа за освобождаване на съдебната система от властта на политиците и олигархията", пишат организаторите.

Както Клуб Z писа, след началото на протестите от гражданското движение направиха свои предложения за реформи - да се премахне изобщо длъжността на главния прокурор, да се закрият спецсъдилищата и прокуратурите, да се конституира ВСС, в който изобщо да няма прокурори или поне да не могат да влияят върху развитието на съда.

Събитието във фейсбук може да бъде проследено тук.

Ето и пълния текст на днешното обръщение:

Уважаеми колеги,

За да върнем фокуса върху една особено важна цел на сегашното всенародно движение за промени в държавата, ние от Инициатива „Правосъдие за всеки" организираме събитие под надслов „Правосъдие без Каскет" на 23 септември, сряда, от 18,30 ч. пред Съдебната палата.

Настояваме за оставки на главния прокурор и зависимия състав на ВСС, който го сложи на поста, като начало на истинска реформа за освобождаване на съдебната система от властта на политиците и олигархията.

Ето нашите аргументи:

На 23-ти септември излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото, който всъщност ще бъде и доклад по все още неотпадналия механизъм за сътрудничество и проверка. В Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи. В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти.

Сега е моментът да свършим нашата работа. За десет месеца като главен прокурор Иван Гешев показа пълната си непригодност за поста, който заема, погази грубо Конституцията, демонстрира репресивния си стил и се опита да измести съда при обявяването на присъдите, раздавайки медийно правосъдие и държейки хора в ареста с месеци без обвинителен акт. Висшият съдебен съвет пък се превърна в придатък на прокурорската воля и продължение на прокурорското сборище от резиденция "Бояна".

ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол! Ситуацията е такава, че вече са застрашени устоите на държавността и олигархията е присвоила изцяло народния суверенитет, а това изисква твърда намеса на суверена, за да върне правата и свободата си!

След 70 дни непрекъснати протести и отказа на Борисов да подаде оставка, залъгвайки наивните с недоносения проект за нова Конституция, е време да подчертаем дебело нуждата от другата, дори по-важната оставка, тази на Каскета, яхнал правосъдието, и да поговорим за системния проблем в съдебната власт, който трябва да бъде решен.

"Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало" каза Моника Маковей на наш форум през 2015 г. Днес ние казваме - ВРЕМЕ Е да започнем от Гешев и зависимия състав на ВСС, който го "избра" и крепи, нанасяйки тежки щети на правосъдието! Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата, като ще посетим и други областни градове, за да покажем, че няма да отстъпим от тази цел!

Каним всички граждански организации, обществено изявени личности и истински опозиционни партии да подкрепят този протест и да заявят ясно позицията си за радикална реформа в прокуратурата и премахване на политическата квота във ВСС.

Настана време разделно, в което или подкрепяш народа си, или заставаш на страната на олигархията и плутокрацията. Ние знаем на чия страна сме, сега ще провокираме всички да се определят! Трибуната ни е отворена за всички, които имат какво да кажат, но и които не оспорват цивилизационния избор на България като част от обединена Европа и като правова демократична държава.

ЗАЕДНО можем да спасим страната си и да я завещаем на децата и внуците си като чиста и свята република"!