Група протестиращи влезе в сблъсъци с полицията. Но не се стигна до сериозно напрежение и насилие. 

Малко преди 23 часа демонстрантите се опитаха да пробият полицейската блокада пред старата сграда на Народното събрание (НС). Чу се "айде, бе" и няколко души се втурнаха срещу кордона на жандармерията, но бяха отблъснати. Срещу полицаите полетяха бомбички и кенчета от бира, бутилки.

"Много сме, силни сме", "Фашистка сган", "Сега ще ги сгазиме", "Оставка", скандираха протестиращи. 

На малки групички се присъединяваха младежи, които преди това бяха в задните редици на протестиращите. По-рано през деня бе пуснат слух, че ще има провокатори на протеста.

Минути след стълкновенията директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обяви, че протестът пред старата сграда на Народното събрание е нергламентиран. 

"Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие.", каза той.

 
За да избегнат по-голямо напрежение, към 23.30 часа от Отровното трио призоваха хората да се отправят към Орлов мост. 
 

 

 

Протестът обгради старата сграда на Народното събрание

Но как се стигна дотук?

Малко след 21:30 ч. пред старата сграда на парламента - на “опашката на Коня”, се породи напрежение. Служители на жандармерията направиха кордон между НС и сградата БАН, което раздразни протестиращите. Още в началото на вечерта на площада се носеше слух за провокации в 21:30.

“Сваляй каските” - започна да вика множеството. А полицаите се наредиха в два реда.

 

Около 22 часа част от протестиращите поискаха да отдадат почит пред Паметника на Незнайния воин, но полицията не ги допусна да преминат. Бившият депутат и юрист Минчо Спасов (на снимката долу) и негови съмишленици се обадиха на телефон 112 и настояха патрул на МВР да провери защо на протеста има полицаи без идентификационни номера. Според протестиращите МВР няма право да спира движението на протеста и нарушават закона за митингите.

Представители на протестиращите твърдят, че единствено столичната кметица Йорданка Фандъкова може да издаде ограничителна заповед за движение на протестиращите в района на Паметника на Незнайния воин. Демонстрантите смятат още, че полицията трябва да охранява бившия Партиен дом, а нямат заповед за охрана на старата сграда.

"Еничари, еничари", започнаха да скандират срещу полицаите, някои протестиращи. 

Около 22.30 часа се чу бомбичка. А жандармеристите се пренаредиха на 4 реда.  

Протестиращи призоваха полицията да освободи тротоара откъм сградата на БАН, за да могат да отидат до Паметника на Незнайния воин. "Освободете тротоара!", започнаха да скандират те. И още: "Борисов, позор, оставка и затвор!"

А зад тях се чуваше добре познатият рефрен на футболните агитки: "Бойко п..." и "Бойко к..."

Началото на третото поред Велико народно събрание

Със значителен брой полицейски служители и маневри на патрулки из улиците в София започна третото „велико народно въстание“ (ВНВ). То бе обявено с начало 17 часа, а организатори са Отровното трио. В София пристигнаха граждани от цялата страна.

Това е и 76-ият ден от началото на антиправителствените протести. Демонстрации имаше и във Варна. 

Мотото на протеста е "Независимостта трябва да бъде извоювана, а не празнувана".

Малко преди 21 часа група протестиращи се отправиха на шествие към Орлов мост. Те се отбиха и пред сградата на БНТ, където поискаха оставката на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. 

На трибуната пред сградата на президентската институция звучаха бодри възгласи "Оставка", а различни граждани излизаха на трибуната и отправяха изказвания пред множеството.  

Около 21.30 часа демонстрантите се отправиха към старата сграда на Народното събрание под съпровода на музиката от "Междузвездни войни". "Да отидем там, където "Съединението прави силата" има истинско значение", призова Арман Бабикян. 

 

 

 

 

 

На няколко места в центъра на столицата са разположени пропускателни пунктове, на които полицията проверява пристигащите граждани за опасни предмети, изземат се дори капачки от бутилките с минерална вода.

Още в началото на протестното събитие се разнесе слух, че тази вечер ще има отново присъствие на провокатори. 

На протеста пред сградата на Министерския съвет дойде и Даниел Фройнд (групата на Зелените), съпредседател на Антикорупционната интергрупа към Европейския парламент, която има 130 депутати. На 22 септември той е имал срещи с редица неправителствени организации в България. 

"В ЕС има мнозинство, което иска всяко евро да се харчи за хората. Но някой иска да блокира това."

"Вашият кураж постави борбата с корупцията на дневния ред в Брюксел. Искам да ви благодаря за това."

"Моля ви, не се отказвайте, не се отчайвайте - да се борим заедно - Брюксел, София, всички кътчета на Европа", обяви Даниел Фройнд пред протестиращите. 

И след като приключи речта си, Фройнд слезе от трибуната, където бе посрещнат от проф. Велислав Минеков. Двамата се хванаха за ръце, а Минеков се разплака. Пусната бе и "Одата на радостта".

Предисторията

Първите две подобни протестни събития, наричани "велико народно въстание", бяха на 2 и 10 септември. Като първото съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседава за пръв път в новата си сграда - бившия Партиен дом. Именно на 2 септември се стигна до сблъсъци с органите на реда, когато бяха арестувани десетки граждани и журналисти. 

На 10 септември полицията бе по-подготвена. И малко преди началото на протеста направи оборка в района на жълтите павета – бяха събрани бутилки, камъни от градинките, открити бяха и шишета със запалителна течност. 

Претърсвания в района на протеста

В късния следобед на 22 септември полицията претърси палатковия лагер на майките от „Системата ни убива“, който се намира пред сградата на бившия Партиен дом. Те са иззели физиологичен разтвор, водни боички и ножици. По думите на жените физиологичният разтвор бил за промиване на рани. Полицията обясни, че претърсването е с цел защита на сигурността на протестиращите, на майките и на полицията, съобщи бТВ. 

 

Блокиране на Дунав мост

Обявеното трето "велико народно въстание" започна още в ранния следобед в Русе. Там няколко души спряха движението с автомобилите си и образуваха своеобразен лагер в средата на кръговото кръстовище непосредствено преди Дунав мост. Те обявиха, че се солидаризират с "въстанието".

"Идеята е да затрудним максимално работата на държавата, тъй като няма как да блокираме премиера или някои от управляващите, защото те се крият. Никой не знае къде отиват, за да можем да им кажем директно какво мислим за тях. Ако някой е готов да даде друга работеща рецепта, бихме я изпълнили. Обикновено в България има 6 милиона специалисти как това да се случи, но никой не го прави, а си стоят вкъщи. Много от хората роптаят във фейсбук, но не излизат да протестират, което значи, че те са съгласни с това, което се случва“, заяви Митко Ружинов от протестиращите.

Исканията си остават същите, обявиха от блокадата на Дунав мост - оставка на правителството и на главния прокурор. Блокирането на движението по план трябва да продължи до 16 ч.