Демократична България ще внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу неговия предшественик – Сотир Цацаров, и премиера Бойко Борисов. Повод за това е публикацията в германското списание „Шпигел“, според която Борисов и Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турски граждани на Анкара след опита за преврат там през юли 2016 година. Авторитетното списание се позовава на депеши на турското посолство в София, до които германските журналисти са имали достъп.

Според съпредседателя на Демократична България – Атанас Атанасов, бившият главен прокурор и премиерът са извършили „престъпление против републиката“ защото са сътрудничели с Турция. 

Пред бТВ Атанасов определи изнесените данни като „изключително тежък скандал“ и защото Цацаров „е грамотен юрист“ си е дал сметка за какво става въпрос. 

Миналата седмица Сотир Цацаров, който днес оглавява антикорупционна комисия, се разграничи от случая.  "Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура.", каза той на 14 септември. 

Разчитаме прокуратурата да започне разследване, каза Атанасов. 


Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност

Според Атанас Атанасов държавнит глава Румен Радев трябва да свика Консултативния съвет по национална сигурност, на който да се реши политическата криза в страната. По-рано вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че е готов да си подаде оставката, ако президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов си подадат ръка. И призова за експертен кабинет. 

"Аз мисля, че президентът Радев не може да я отхвърля такъв тип инициативи изведнъж и веднага, защото явно става въпрос за следното – единият иска безусловна капитулация – Радев, а другият иска условна капитулация (Борисов). Ами да седнат да се разберат направо при какви условия ще бъде тази капитулация“, заяви Атанасов. 

Според него след този ход на вицепремиера ние фактически сме в политическа криза. "Ако досега е имало тежко политическо напрежение, но мнозинството е било монолитно и правителството е било сигурно, то след този ход, Каракачанов тръгва да се спасява сам, както се вижда“, смята Атанасов.

По думите на съпредседателя на ДБ не е невъзможно президентът и премиерът да се срещнат и да обсъдят ситуацията в страната, като за целта може да се свика Консултативния съвет по национална сигурност.

"Имало е много по-тежки ситуации като тази през 96-97 г., но проявиха разум и едните, и другите, и се разбраха", каза Атанасов.