Британското правителство реши днес, че може да съкрати с цяло десетилетие датата, на която ще бъде спряна продажбата превозните средства, задвижвани от изкопаеми горива. Първоначално ограничението влизаше в сила през 2040 г., сега ще е 2030 г., съобщава "Гардиън".

Ключово е как ще се процедира поетапно - т.е. кои типове автомобили ще бъдат засегнати първи и кои - последни, за да може бизнесът също да планира плавното преминаване. Иначе загубите могат да са огромни. Ключово е и колко време ще има между спиране на покупката и до пълна забрана на старите коли на пътя.

Очаква се в следващите месеци британското правителство да обяви цялостна нова политика за чиста енергия и тя да ускори прехода към електрически превозни средства.

 

 

Според анализите инфраструктурата в Обединеното кралство ще позволи по-агресивният преход.

Първата забрана за ДВГ превозни средства в Европа ще бъде въведена в Норвегия, където продажбите на нови автомобили с бензин и дизелово гориво ще спрат през 2025 година. Израел, Индия, Ирландия и Исландия ще започнат процеса през 2030 г., а Франция, Канада, Сингапур, Тайланд и други - през 2040 г.