Шеста смъртна присъда, издадена на федерално равнище, бе изпълнена в САЩ в рамките на малко повече от два месеца, предаде Асошиейтед прес.

Уилям Емет Лъкрой бил осъден на смърт за убийството през 2001 г. в щата Джорджия на медицинска сестра, която според него му била направила заклинание. 50-годишният бял мъж бил обсебен на тема вещици.

Лъкрой бе екзекутиран със смъртоносна инжекция в същия затвор в щата Индиана, където от юли бяха изпълнени още пет федерални смъртни присъди.

Неговите адвокати писаха до президента Доналд Тръмп с молба да замени смъртната присъда на клиента им с доживотен затвор. Те се аргументираха, че брат на Лъкрой, щатски полицай в Джорджия, бил убит при рутинна пътна проверка през 2010 г. и смъртта на втори син щяла да съсипе семейството. Американският президент не изпълни молбата.

През юли в САЩ за първи път от 2003 г. бяха изпълнени смъртни присъди, издадени от федерален съд. Това стана, след като Върховният съд даде зелена светлина за екзекуциите.

Петима от шестимата екзекутирани са бели мъже, а един е от индиански произход. Утре предстои да бъде изпълнена федералната смъртна присъда на афроамериканец.

Преди това в страната в продължение на 17 години имаше неофициален мораториум върху изпълнението на смъртни присъди, издадени на федерално равнище, поради липсата на съгласувани правила за използване на отровни инжекции. През миналата година обаче президентът Доналд Тръмп, който, подобно на повечето републиканци, е привърженик на смъртното наказание, реши да възобнови екзекуциите.

Критици видяха в този ход на Тръмп циничен негов опит да се представи в кампанията си за преизбиране през ноември като кандидата, олицетворяващ реда и законността. Според привърженици на президента той въздава отдавна закъсняло правосъдие за жертви на престъпници и техните семейства, отбелязва Асошиейтед прес.

Извършителите на по-голямата част от престъпленията в САЩ са преследвани съдебно на щатско равнище. Федералното правосъдие обаче може да се сезира за най-тежките престъпления.

Иначе законодателството на 28 от 50-те американски щата предвижда смъртно наказание за определени престъпления. Екзекуции се изпълняват най-вече в южни щати.

22 смъртни присъди бяха изпълнени в САЩ през миналата година и 13 от началото на тази.