През държавната Българска банка за развитие е преминал съмнителен превод на стойност от 31 млн. долара, а парите могат да бъдат проследени до търговец на оръжие, който преди години е продавал на терористичната групировка "Ислямска държава".

Това показват данните от изтеклите документи в скандала FinCen, публикувани преди дни от Международния консорциум на разследващите журналисти. Български партньор на организацията е сайтът "Биволъ", който именно днес представи повече подробности за схемата на наша територия. 

Оказва е, че на 1 ноември 2016 г. офшорна фирма със сметка в банка "Пиреос", която по-късно се сля с Пощенска банка, е превела въпросната сума на друга офшорна фирма, която пък е отворила сметка в ББР. Фирмата със сметка в "Пиреос" се казва Heptagon Global Trading и е регистрирана в Дубай. Тя изпраща 31 милиона долара по сметка на сейшелската фирма Osiris Global Trade, която е в Българска банка за развитие.

Тъй като преводът е в долари, той е минал през кореспондентската банка The Bank of New York Mellon. Тя е докладвала за съмнителния превод на FinCen месец и половина по-късно в началото на 2017 г., пише "Биволъ". 

Краен собственик на дубайската офшорка е оръжейният търговец Хелмут Г. Мартенс, който е син на известен германски есесовец, вербуван след войната от ЦРУ. Мартенс започва бизнеса си още в далечната 1987 г., като основава компанията United International Supplies, която продава оръжие основно в Източна Европа. Доклад на изследователската група Conflict Armament Research от 2017 г. (финансиран от ЕС) идентифицира румънски гранатомети, закупени от тази фирма през 2003 г. и впоследствие използвани от "Ислямска държава".

Що се отнася до другата компания - получател на парите, то става ясно, че Osiris Global Trade е със сметка в Българска банка за развитие и е собственост на Александър Любомиров Димитров. Същият Александър Димитров е собственик и на фирмата "Алгънс", която има лиценз за търговия с оръжие.

Специалитетът на "Алгънс" е да изкупува залежали партиди оръжия и муниции съветски модел и да ги пласира на международния пазар в Азия и Африка. Този бизнес процъфтява покрай програмата на Пентагона за въоръжаване на сирийските бунтовници.

Компанията му става популярна в средите, когато през 2015 г. една от гранатите, доставени от "Алгънс", се взривява на полигона в Анево. Взривът убива американския инструктор Франсис Норвило от Тексас, баща на две деца.

Тръгвайки по следите на този инцидент, американският сайт Buzzfeed разкри, че "Алгънс" е партньор на американската фирма Purple Shovel, получила щатски обществени поръчки за 26.7 милиона щатски долара за доставка на оръжия за Сирия.

Но също така разследването разкрива, че Димитров има връзка с Боян Петракиев-Барона, едно от знаковите лица на организираната престъпност у нас. Преди да се захване с оръжейния бизнес, Димитров е съдружник с Барона във фирмата "СИБ метал", която изкупува скрап.

Петракиев пък е признал, че именно той е вкарал Димитров в бизнеса, пред американското издание Buzzfeed. Криминалното минало на Петракиев пък е потвърдено от Явор  Колев - бивш шеф в МВР. 

Никой в замесените в схемата към момента не желае да говори пред медиите. Изключение прави единственото "Пощенска банка", която в оригиналната дописка е посочена като банката, в която е сметката на Heptagon Global Trading. В официално съобщение до Клуб Z от заявяват, че "посочената от вас информация за офшорна фирма Heptagon Global Trading със сметка в Пощенска банка не отговоря на истината, въпросната фирма никога не е била клиент на Пощенска банка и никога не е имала сметка в нея."

Припомняме, че Пощенска банка успешно финализира оперативното обединение с "Банка Пиреос България" чак през есента на 2019 г., а въпросният съмнителен превод е направен още през 2016 г.  

Белгийските медии: Български банки са замесени в съмнителни преводи

Междувременно медии в Белгия, които са партньори на разследващата журналистическа организация, затвърждават усещането, че нещо не е наред с някои преводи през българските банки, като днес пишат, че неназовани "български банки са участвали в съмнителни преводи на средства в разрез с правилата срещу прането на пари".

Цитиран е случай на британско дружество за производство на порнографски материали, което от българските си банкови сметки е прехвърлило милиони долари към Карибските острови с посредничеството на белгийския клон на банката Ай Ен Джи (ING). Допълва се, че белгийското представителство на посочената банка има посреднически договори с много чуждестранни партньори, някои от които "със съмнителна репутация", включително в нашата страна, Литва и Барбадос.

Белгийските разследващи журналисти заключават, че националният клон на Ай Ен Джи е извършил най-големия брой съмнителни преводи според данните в проверените над 2000 "доклада за подозрителна дейност" на министерството на финансите на САЩ за 2011-2017 година. Случаят е наречен "Досиетата FinCEN" и засяга преводи на обща стойност два трилиона долара.