"Има множество частни болници, които нямат COVID отделения и отказват да приемат. И същевременно, като погледнете парите, които влизат в тях годишно - те са рекордни. Раздават си рекордни заплати. И при положение че здравната каса е ключов техен източник на средства, би трябвало да се повдигне тази тема."

Това заяви тази сутрин Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който коментира пред БНТ ситуацията с коронавируса и различните ѝ аспекти. Той отбеляза, че това, което се случва с COVID-19, е стрес-тест на здравната ни система.

Както и че финансирането на тези болници e "политическа тема, която търпи дебати".

През последните дни Безлов качи в профила си във фейсбук множество данни за смъртността, процента заразени и пр., които могат да бъдат видени тук.

Безлов обърна внимание и на парадокса с броя болници, сравнен с подобни и дори по-големи от нас страни. По памет той цитира, че в България действат около 350 болници, а страни като Австрия и Белгия - със сходно и по-голямо население, имат по 60-70-80 болници. 

"Проблем е да затворите една малка болница, макар че тя на практика създава повече проблеми на населеното място, защото там няма квалифицирани лекари... Имате една илюзия, че е болница. Но хората не си я дават тази болница", отбеляза той.

В България това, което прави впечатление, е, че в момента свръхпредставени сред заразените са хората между 60 и 70 и между 50 и 60 години. Хубавото е, че най-възрастната група не е вече така засегната от коронавируса, коментира още той.

И каза, че ключови през следващите две седмици ще бъдат училищата.

"От 0 до 20 години там надали ще има скок. Интересна тема е и какво ще се случи с възрастните учители. У нас има много възрастни учители, те са действително рискова група. Това ще бъде много критично за нашата образователна система, защото имаме много по-възрастни учители средно в сравнение с европейските страни", коментира Безлов.

Безлов каза още, че около милион и половина от хората в България не вярват в съществуването на вируса.

На въпрос има ли бум на телефоннните измами - той отговори отрицателно. Но въпреки че това е голямата гордост на главния прокурор Иван Гешев, Безлов днес посочи, че в края на миналата година "Виваком" е въвела филтриращи алгоритми и това всъщност е орязало в голяма степен позвъняванията от измамници.