Руският опозиционер Алексей Навални, който на 22 август беше приет в болница в Берлин, където бе лекуван след отравяне с новичок, бе изписан вчера и е възможно напълно да се възстанови. Това съобщи болницата "Шарите", цитирана от Франс прес.

"Здравословното състояние на пациента се подобри до такава степен, че лечението можеше да бъде прекратено. Лекарите смятат, че е възможно пълно възстановяване", се казва в изявление на болницата, в което се уточнява, че все още не може да се прецени какви ще са последиците за здравето на Навални в дългосрочен план.

Навални реагира с ироничен коментар на публикация във френския в. "Монд", според която президентът Владимир Путин е говорил за него с презрение в телефонен разговор с лидера на Франция Еманюел Макрон, наричайки го "обикновен размирник в интернет, симулирал и преди различни болести", съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Според "Монд" Путин дори предположил, че Навални може да се е отровил сам.

"Хубава версия. Според мен заслужава най-внимателно проучване. Сварил съм си новичок в кухнята. Тайничко съм отпил от бутилчица в самолета. Изпаднал съм в кома. А преди това съм се разбрал с жена ми, с приятели и колеги, че ако здравното министерство настоява да ме откарат за лечение в Германия, в никакъв случай да не допускат това.

Да умра в болницата в Омск и да се озова в моргата в Омск, където да заключат: "Поживял си е, стига му толкова" - ето крайната цел на хитрия ми план", иронизира Навални. "Путин обаче ме надхитри. Не му минават такива. В крайна сметка като глупак съм лежал 18 дни в кома, без обаче да постигна своето. Провокацията не успя!", пише в инстаграм Навални, чийто сканиран пост помества Би Би Си.

Опозиционерът придружава поста със своя нова снимка. Досега видяхме три - в болничното легло в клиниката в Берлин, където той се лекува, на стълбите там и на балкона на болничната стая с жена му Юлия. Тези дни Навални благодари на половинката си за ролята й в спасяването му, допълва Би Би Си.