"К'во ще кажеш за това, което виждаш?"

Така премиерът Бойко Борисов се обърна към Аабед Абдула Алсаадун, зам.-министър в министерството на петрола на Саудитска Арабия. Двамата летяха в хеликоптер, от който премиерът показа как върви изграждането на т.нар. Балкански поток, който реално е продължение на "Турски поток" през България.

"Това е един много впечатляващ проект", отговори Алсаадун.

Ето какво бе съобщено на профила на Борисов във фейсбук:

Със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на кралство Саудитска Арабия Аабед Абдула Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата изпълнител "Аркад" облетяхме с хеликоптер изграждането на "Балкански поток". Проектът навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето - над 474 км. На терен се трудят над 2500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на "Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

 

Премиерът разказа подробно за дейностите по проекта, като не пропусна нито един детайл. Специално отбеляза, че България не е равна и тръбите на "Балкански поток" трябва да се прекарат през планини и пътища.

"Навсякъде заварките са направени. Съоръжението е огромно и ще можем да пренасяме азерски, американски, втечнен и руски газ на терминала в Александруполис. Станахме собственици с 20%. 1400 тежки машини поставят тръбите, имаме и 3000 работници. България не е равна и тръбите трябва да се прекарат през планини и пътища, като се пускат и изтеглят тръбите под пътищата със специална техника, за да не се разкопават. Много ни е красива държавата, но да не строиш над нея. Има много планини. Оставихме селскостопанските производители да приберат реколтата. България е много древна държава и има и много археология. Навсякъде се откриваха артефакти по трасето."

В този дух бе цялата презентация на премиера.

 

 

 

 

Малко по-късно обиколката на т.нар. Балкански поток продължи и в легендарния джип, управляван лично от Борисов.