"След като президентът обяви какви са промените, които трябва да се направят в конституцията, след това ще излезе, предполагам, нова политическа формация на хоризонта, която ще припознае целите на този стратегически документ."

Това каза по БНР политологът Слави Василев, който е бил част от екип на Румен Радев по време на предизборната му кампания, после и в президентската администрация. Василев е син на бизнесмена, бивш журналист Васил Василев.

Василев-баща е начело и на Общобългарския комитет "Васил Левски".

"Аз не мога да кажа коя ще е формацията, но подозирам, че събитията може да се развият по този начин... Формацията, която ще припознае голямата идея, теза за промяна, ще видите от хората, които са вътре", добави Василев-младши.

Слави Василев. Стопкадър

Още със създаването през миналата година на Стратегическия съвет към президента беше дадена заявка, че той ще подготви и ще обяви основополагащи предложения за промени в политическата система и за изменения в конституцията.

От "Дондуков" 2 вече огласиха първа и втора част от тези предложения (без те да впечатлят с революционност), а според Слави Василев идеите за промени в основния закон на страната ще бъдат огласени в третата част и това най-вероятно ще стане до края на септември или началото на октомври.

Василев уточни, че това няма да е проект за конституция.

В края на август на фона на нестихващи антиправителствени протести от ГЕРБ излязоха изненадващо с проект за нова конституция, за чието приемане се изисква свикване на Велико народно събрание. Предложенията на управляващите бяха подложени на унищожителни критики, включително и от президента Радев. Той от своя страна получи упреци от ГЕРБ, че само дава заявки за свой проект за основен закон, но не предлага нищо реално. Радев отговори, че няма да внася проект при отиващ си парламент.

Слави Василев коментира днес по БНР също, че не знае доколко Калоян Методиев, който беше освободен от президента като началник на кабинета му, е близък с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Основното предположение за оставката на Методиев беше, че той е присъствал на сбирка на соцпартията и това е довело до неговото отстраняване.

"Президентът Румен Радев и Корнелия Нинова са съвършено различни – Радев не е президент на БСП и не прави това, което Нинова му казва", твърди Василев.

Според него Методиев бил за търсене на по-компромисно поведение от страна на Радев, а президентът не бил съгласен да смекчи тона.

"Ще ви кажа информацията, с която аз разполагам отвътре. Президентът е пожелал г-н Методиев да си тръгне. Това е вследствие на разминаване на гледните им точки. По същество президентът и неговият началник на кабинет са имали различно мнение по темата "отношение към властта". Методиев е искал някаква форма на помирение, ако не помирение, то подаване на ръка. Това категорично се разминава с позицията на президента", каза Василев.

Към диалог между президент и правителство призова тези дни и вицепремиерът Красимир Каракачанов в своя позиция във фейсбук. Лидерът на ВМРО поиска и да се мисли за експертен кабинет (идея, за която говорят и от ДПС - бел. ред.).

„Г-н Каракачанов е в изключително неудобна позиция - четири години е в кабинет с ГЕРБ, и сега, когато дойде моментът да се подложи на естестествена оценка на избори, това постави ВМРО в много трудна ситуация …“

„Оредяването на протеста не е причина за обидните квалификации, които хората получават от управляващите, защото да наричаш хората там „мутра“ или „лумпен“, или „платен“, това е не само обидно, то е очевидна неистина", отбеляза още Слави Василев.

„Причината протестът да стане по-малоброен е, че вече повече от 70 дни хората виждат, че властта очевидно няма намерение да подаде оставка. Това е необяснимо", добави той.