Битка за кино в междузвездното пространство започват „Роскосмос”, руската телевизия „Първи канал” и продуцентската къща Yellow, Black and White, съобщава ТАСС. Руските продуценти възнамеряват да изпреварят американските и да заснемат първия художествен филм в космоса на борда на Международната космическа станция.

През май 2020 г. НАСА, SpaceX на Илон Мъск и Том Круз съобщиха, че започват подготовка за заснемане на първия игрален филм в космическото пространство, но все още няма киностудия, ангажирана с проекта. Руските кинотворци и космически служби обаче вече са планирали снимките за есента на 2021 г. Киноекипът ще се качи на борда на МКС с руския транспортен пилотиран кораб „Съюз МС”.

Тепърва ще започне подборът на актьор и негов дубльор за главната роля. Кастингът ще се проведе чрез открит конкурс, като журито ще бъде оглавявано лично от генералния директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин и шефа на „Първи канал” Константин Ернст.

Режисьор на филма ще бъде Клим Шипенко, познат от филмите „Салют 7” и „Текст”. Все още не е известен сюжетът на мащабното кинопроизведение, нито неговия бюджет.

"Площад Славейков"