"Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че вече е започнала".

Това заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена - нови кризи, нови съмнения, нови стени", предаде агенция ТАСС.

"Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела и останалите ще спрат да я слушат", посочва Горбачов.

Според бившия съветски лидер това напрежение ще се отрази лошо на отношенията между Русия и Германия, а "без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа".

"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, САЩ изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, политика на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер.

"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", каза в заключениеГорбачов.