Бизнесгрупата от компании на братя Бобокови - "Приста ойл", МОНБАТ и свързаните с тях фирми, напускат Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Това става ясно от съобщение на компанията до медиите от днес. Групата е обявила своето решение на заседание на Управителния съвет на КРИБ. 

„КРИБ няма нищо общо с това, което беше. И отдавна вече няма нищо общо с “гласът на българския бизнес“. Цялото това гробно мълчание, на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании, и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричните призиви от страна на организацията за подкрепа и благодарност към Правителството, по всякакви възможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организация „на повикване“. Превземането на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава и видимо дотук успява", се казва в съобщението на Бобокови. 

Припомняме, че братя Бобокови са обвинени за участие в организирана престъпна група за внос и депониране на опасни отпадъци. Освен това Пламен Бобоков е обвинен в търговия с влияние и опит за кадрова намеса при назначаването на висши държавни длъжности. 

През цялото време, докато делото им се точи, от КРИБ не взеха отношение към казуса, въпреки че според самите братя бизнесмени атаката към тях е "политическо поръчение". Пламен Бобоков преди време дори нарече оставането на бизнес групата в КРИБ "грешка", а действията на организацията - "разочарование". 

Припомняме, че към момента КРИБ се ръководи от Кирил Домусчиев - едър бизнесмен, собственик на футболния "Лудогорец" и "Нова броудкастинг груп", член на Изпълкома на БФС, считан за близък до премиера Борисов.

Организацията остана и една от малкото бизнес сдружения, които не реагираха на скандала "Хиполенд", когато три държавни агенции нахлуха на проверка в обект на веригата, буквално ден след като собственикът заяви публична подкрепа за протестите в страната.