Посолството на Русия в България излезе с официално изявление във фейсбук по повод обявяването за "персона нон грата" на двама дипломати на страната от Търговското представителство.

Според ДАНС и Специализираната прокуратура те са събирали информация, представляваща държавна тайна - свързана с армията. Образувано е досъдебно производство, а дипломатите трябва да напуснат страната до 72 часа.

„На 23 септември т.г. пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за „персона нон грата“ в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.“, се казва в съобщението на руската мисия.

#RUS 23 сентября с.г. Советник-посланник Посольства России в Софии был приглашен в МИД Болгарии, где ему была вручена...

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Сряда, 23 септември 2020 г.

В него се посочва още, че на руската страна „не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, която е несъвместима с техния статут“.

„Със съжаление сме принудени да констатираме, че неоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения".

"Руската страна си запазва право за ответни реципрочни мерки", се казва в декларацията.