Т.нар. встъпване в длъжност и новият мандат на Александър Лукашенко нямат никаква демократична легитимност.

Това се казва в декларация на върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел от името на Съюза.

Лукашенко положи вчера клетва, макар петият му мандат да изтичаше чак на 5 ноември. За събитието бе съобщено едва в последния момент и за първи път то не бе излъчвано директно по телевизията.

ЕС отново настоява, че президентските избори в Беларус, проведени на 9 август, не са били нито честни, нито свободни. Съюзът не признава техните фалшифицирани резултати, се казва още в декларацията.

Според официални данни вотът е спечелен с 80 на сто от Лукашенко срещу опозиционния кандидат Светлана Тихановска.

Встъпването в длъжност на Лукашенко е в пряко противоречие с волята на значителни части от беларуското население, изтъква Борел. Това е видно от многобройните безпрецедентни и мирни протести, обхванали бившата съветска република.

ЕС е напълно солидарен с протестиращите и подкрепя правото им свободно да изберат своя президент на нови свободни и честни избори. Вотът трябва да бъде наблюдаван от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП).

На фона на случващото се в Беларус ЕС преразглежда отношенията си с тази страна, се казва в края на декларацията.

Съединените щати не могат да смятат Александър Лукашенко за легитимно избран президент на Беларус. Това заяви Държавният департамент, след като Лукашенко положи вчера тайно клетва за шести мандат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Изборите на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. Обявените резултати бяха фалшифицирани и не носят никаква легитимност", каза в комюнике говорител на американската дипломация.

Лукашенко отхвърли днес решението на редица страни да не признават неговата легитимност след президентските избори от 9 август, опорочени от предполагаеми измами, и репресиите срещу последвалите масови протести.

"Те крещят, че не ни признават. Знаете ли, никога не сме искали от тях да ни признаят, да признаят нашите избори, да признаят нашия преизбран президент", заяви Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА.

Беларуският президент каза това на среща с китайския посланик. Както често пъти, той говореше за себе си в първо лице множествено число, отбелязва АФП.