"Повече аз за тази партия не мога да работя, защото виждам как тя работи от първо лице."

С тези думи бившият депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова се е обърнала към Цветан Цветанов още преди две години. Днес Грозданова е част от учредителите на бъдещата партия на бившата дясна ръка на Бойко Борисов - "Републиканци за България", и вече не е част от ГЕРБ. Пред бТВ тя обясни мотивите си да напусне постовете в ГЕРБ, като описа някои случаи от миналото, довели до изчерпване на "търпението й". Намесени са десните, както и един паметник на културата в задния й двор.

"Напуснах ГЕРБ поради много причини, натрупани във времето. Не съм напуснала партията, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, но това беше най-естественото решение, което взех", заяви Грозданова.

Срещу десните

Тя разказа за любопитен разговор с административния секретар на управляващата партия Цветомир Паунов, датиращ от момента, в който е обявила напускането си. Освен благодарности за работата й Грозданова получила и упреци. Ето какви:

"Административният секретар на партия ГЕРБ Цветомир Паунов, благодарейки ми, даде упрек към мен и района ми ("Средец"), че не впрягаме целия си интелектуален потенциал да работим срещу десните партии. Аз искам да си сътруднича, не да работя срещу десните. 10 години съм работила добре с десните партии в този район."

Търпението на Грозданова обаче свършило (по собствените й думи), когато се наложило години наред да води битка срещу разрушаването на паметник на културата в задния двор на мястото, където живее. "Всяка година на 17 септември в Деня на София слушах, че трябва да се пази духът на стара София. Четири години се молех на Столична община да прекрати един незаконен строеж", заяви. От думите й стана ясно, че все пак успяла - но след като се наложило да адресира проблема лично към Цветанов. Тогава му заявила, че повече не може да работи за партията. "Той тогава направи така, че този проблем да бъде разрешен", заяви Грозданова, обяснявайки защо, ако е обявила пред Цветанов, че не може вече да работи за ГЕРБ, все пак е останала.

"Лошият Цветанов"

По думите й ГЕРБ функционирала, като не слушала какво предлагат депутатите й, а решенията се вземат на по-горно ниво. Посочи, че като депутат гласът й е бил заглушен. На констатацията, че за партийната и парламентарната дисциплина винаги е отговарял Цветанов и в този смисъл, ако е имало заглушаване, то той е участвал, бившата председателка на външната комисия заяви:

"Нека да ви попитам: когато "лошият Цветанов" си тръгна, дали нещата са по-добре в партията и в парламентарната група? Не са по-добре. Това беше начин на управление и маниер на работа, който, смятам, че той е осъзнал сега, че трябва да бъде променен. Нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията."

"Цветанов винаги е бил човекът, който е понасял негативите в партията. Сега се случва същото. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ и е направил максималното за структурите. Това не означава, че сега те ще се присъединят към новия проект. Няма кой да вземе някого, ако той не иска."

Тя коментира още, че след българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейска и външна политика е изчезнала изцяло от българския парламент. "Не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки шест месеца като народни представители имаме правото да чуем какво прави изпълнителната власт в европейските съвети. Има необходимост от отчитане на резултати и говорене за приоритети, които България има в дадени председателства", посочи. Заяви още, че има "брошки на ревера на ГЕРБ", като: невъзможността на България да ратифицира споразумението за търговия с Канада, което според нея говори, че все още сме в сферата на протекционизма и не искаме да търгуваме свободно. Както и фактът, че не се присъединихме и към пакта за миграцията на ООН и към Истанбулската конвенция.

Грозданова смята, че фрагментацията в следващия парламент ще е голяма и компромисите сред политиците ще са налице. Тя не очаква бъдещите няколко парламента да бъдат дълготрайни.

"Подкрепям протестите. Смятам, че българският парламент не е достатъчно легитимен, за да взема решения в момента. Да, трябва да има оставка", заяви в заключение.