Премиерът Бойко Борисов инспектира как върви строежът на магистрала "Хемус". По време на обиколката той намери време да даде пространно изявление пред медиите по всички въпроси. Борисов заяви, че идеята за експертен кабинет устройва най-много ГЕРБ. Също така изтъкна, че още преди време е предупредил президента Владимир Путин, че България няма да допусне руски шпиони да действат на нейна територия. Борисов обвини президента Румен Радев в това, че го е "сготвил", имайки предвид снимките от неговата спалня, които се появиха в публичното пространство.

"Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много. Мен ме устройва най-много, защото ще мога да си работя за партията, не да коментирам всеки ден социално-икономически, финансови теми. Ние важните неща за България ги свършихме в този мандат – двойно увеличение на заплатите и доходите. 60 милиона за висшите учебни заведения със сигурност от новия бюджет. Нулева миграция, което услужливо всички забравят. Водеща роля в региона. Влизането в еврозоната, банковия съюз", заяви Борисов.

И допълни, че създаването на експертен кабинет би било изгодно, но не е отговорно.

"Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарните партии, които не по моя вина се разцепиха на три партии център-дясно, не можаха да влязат в парламента, няколко нови политически проекта се заявиха, те също не са в парламента и сега за няколко месеца са длъжни да загряват около пистата, за да може да подберат повече избиратели, които да гласуват за тях. Те няма да спрат. Разбирам ги. Това е изцяло в тяхна полза. Но това не значи, че ние на всеки, на който му се приискат избори или е загубил, след 20 дена трябва да провеждаме избори. Само след няколко месеца ще бъдат редовните избори. Кое налага това бързане", каза още Борисов.

Той изтъкна, че президентът Румен Радев вече е политически играч и не е безпристрастен.

"Диалогът между двете институции си върви относно генералитета, посланиците, всички мероприятия, които провеждаме заедно. Но той също вече е политически играч. Той не е наравно отдалечен. Той не е безпристрастен. Той е много силно политически украсен към коя политическа партия дали ще е БСП, дали ще е нова, дали към ДПС, които го избраха, със сигурност не е към ГЕРБ. Но това го прави субект", заяви Борисов.

И допълни:

"Човек, като говори, трябва много внимателно да мисли за себе си. Аз съм готов и много пъти съм изяснил как коварно неговите хора ме сготвиха по един много елементарен начин с една прекрасна госпожа, която и да е, да щрака в мое отсъствие. Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Много добре бяха изучили ситуацията. Години наред са се готвили за един подобен момент. Грешката им беше, че пуснаха клипа, в който се снима спалнята, къщата, сервизните ми помещения, в мое отсъствие. Така че като ченгеджийска операция я направиха фантастично. Неслучайно само той го повтаря, защото най-близко негово обкръжение го свърши. Някой записвал, пускал нещо незаконно. А неговите записи и есемеси и прикриването на проверка са със законни специални разузнавателни средства. Като говорим за едните записи, ще говорим и за другите. Полза има ли от това? Не. За мен случаят е приключен. Не мога да отрека, че го направиха по брилянтен начин."

За пореден път той заяви, че мярката 60/40, която в някои сектори е 80/20, е помогнала да се запазят хиляди работни места.

"Светът влиза отново във втора вълна. Ние в България направихме така нашите мерки, че в България да не можете да усетите пандемията. Имаше много силно стягане, когато като цунами вървеше през света. Тогава ние буквално затворихме всичко, тя мина и цяло лято имаше туризъм. Особено мерките 60/40, 80/20 хиляди заводи, стотици хиляди работни места помогнаха да се запазят. Затова безработицата в България е към 7%. Докато в САЩ, Великобритания, другите европейски страни минава 25-30%", каза Борисов.

И допълни, че за съжаление Европа не се е съгласила да направи общ медицински протокол за борба с пандемията.

Борисов коментира и темата с руските шпиони, за които вчера съобщи прокуратурата.

"Преди няколко години аз предупредих президента Путин, че на територията на България има неща недопустими. Прокуратурата е много стриктна в това отношение", заяви Борисов.

И допълни, че срещу "всеки, който се опитва да шпионства", се действа по надлежния ред, описан в международните отношения.

"За да действат така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно доказателства", убеден е Борисов.
 

 

 

 

Малко преди това той за пореден път изтъкна колко адекватни мерки е взела България срещу коронавируса.