Президентът Румен Радев призова премиера Бойко Борисов да излезе от нелегалност и да се яви на работното си място. По думите му премиерът се държал като космонавт в първите космически полети.

Държавният глава направи коментара си от авиобазата в "Граф Игнатиево", където заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и американската посланичка Херо Мустафа наблюдават международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020" в авиобаза "Граф Игнатиево".

"Аз обявявам дни преди да ходя някъде точно къде отивам, в колко часа отивам и какво правя. Премиерът се държи като участник, като космонавт в първите пилотируеми космически полети. Помните ли как бяха новините по онова време - в нощните новини казват - днес по обяд успешно беше изстрелян изкуствен спътник с космонавти на борда, тези и тези, защото имаше много неуспешни изстрелвания, които не се обявяваха. Ами време е първо премиерът да се яви на работното си място и оттам да прави изявления.

След което добави: "Какви скечове играе господин Борисов и какво казва няма никакво значение."

Радев за пореден път повтори, че диалогът с правителството е компрометиран и не може да бъде възстановен. 

Запитан дали вижда пространство за диалог с Министерския съвет, Румен Радев отговори:

"Аз бях ясен по този въпрос и много пъти съм го казвал - не виждам смисъл да ме тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчетата, за записи, за порочно управление, за корупция."

По думите му, за да има диалог, то той трябва да бъде поставен на здрава основа.

Това ще рече чрез разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата, уточни той. Защото, ако не го направим, каквото и управление да дойде оттук нататък, то ще бъде със самочувствието и ще продължава с този порочен модел, че ще има индулгенция за всички. Затова трябва да сложим край на индулгенциите, бе категоричен държавният глава. 

"Легитимността е загубена и можем да строим бъдеще на държавата си справедливо и модерно само на основата на истината, както виждате, два месеца имаше и повече той да каже истината за шкафчетата, досега нямаше изявление. Знаете как реагира спонтанно като гейзер за "фейк" новината за гръцкия остров, защо сега не реагира така, когато бяха записите и шкафчетата", отбеляза президентът.

По същото време премиерът беше на поредната си обиколка с джип на инспекция на изграждането на магистрала "Хемус". Оттам той задочно обвини Радев, че е много силно политически украсен.

"А неговите записи, в които той хъка-мъка с есемесите, с прикриването на проверка, са със законни СРС-та. То като говорим за едните записи, да говорим и за другите. Полза има ли от това - не", каза още Борисов.

Критиците на Борисов отбелязват, че той от известно време той се появява на живо само в провинцията, като се включва от своите посещения във фейсбук.

Радев коментира и случая с изготването за шпионаж на двама руснаци.

"Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет"

Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет, каза още той, цитиран от БТА.

Радев подчерта, че в случая не може да има никакъв компромис и допълни: "Аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и ефективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива."

"Много са въпросите, на които да търсим отговор, трябва да има и ясна информация в какво се състои този шпионски скандал, както трябва да имаме и ясен отговор на публикациите в "Шпигел", където има, и то сериозни, обвинения, че държавното управление на България се е поставило в услуга на управлението на чужда страна", коментира още държавният глава. Според него това трябва да бъде изчистено. "Изобщо трябва да подходим с много ясни критерии и към всичко, което уронва нашата национална сигурност", допълни президентът.