Всеки гражданин на България на възраст до 40 години да може да се запише на доброволна срочна военна служба. Такива промени в Закона за резерва на въоръжените сили прие парламентът на първо четене. Проектът е на Министерския съвет, а темата с връщането на казармата й - във всичките й възможни форми, в това число наборна и задължителна на следващ етап, е едно от настояванията на ВМРО, чийто лидер Красимир Каракачанов е вицепремиер и министър на отбраната.

Доброволната служба в резерва да е за срок от 6 месеца, се предлага със законопроекта. Доброволците ще получават и възнаграждение срещу службата си. Ще бъдат и здравно, и социално осигурени.

Целта според Каракачанов и министерството е да се преодолее некомплектът в армията, който е хроничен от години. Към момента свободните места за военни са над 5000. 

Идеята получи подкрепа от всички освен от депутатите от БСП, които се въздържаха. А обещанието на Каракачанов винаги е било, че доброволна казарма ще бъде въведена до края на мандата на действащото правителство.

Сред предложенията е още срочна служба да се осъществява два пъти годишно, като през военна подготовка да минават по 300 души на полугодие. Министерството прогнозира, че разходите за това ще възлизат на около 8,3 млн. лв. годишно. През първите 3 месеца доброволците ще получават начална и специализирана подготовка, а след това до края на службата си ще изпълняват задачи във военните поделения.

Едно от предложенията на ВМРО и в "черновата" (по Бойко Борисов) за нова конституция бе връщане на задължителната служба. ГЕРБ и партията се споразумяха темата да бъде подложена на референдум.