Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пусна официална позиция по повод вчерашното публично напускане на организацията на бизнес групата на братя Бобокови. Дългогодишните членове на КРИБ вчера обявиха, че работодателската организация "вече няма общо с това, което беше" и "че вече не е гласът на българския бизнес". 

Причината - отказът на КРИБ да вземе каквото и да било отношение към двете обвинения към братята бизнесмени, "откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива".

Днес организацията, която се ръководи от Кирил Домусчиев - едър бизнесмен, собственик на футболния "Лудогорец" и "Нова броудкастинг груп", член на Изпълкома на БФС, считан за близък до премиера Борисов, публикува своята ответна позиция, която е изпълнена с обвинения за оказване на натиск, медийна атака и малко обяснения. Интересното е, че позицията е публикувана първо на сайта на Нова телевизия още преди да е качена на сайта на КРИБ. 

На първо място, от КРИБ твърдят, че една от фирмите на Бобокови - "Приста Рисайклинг" АД, се е самоизключила по силата на член 16.1.5. от Устава на КРИБ поради неплатен членски внос за 2020 година.

"При започване на досъдебно производство срещу член на КРИБ организацията не взема становище до произнасяне на присъда на последна инстанция, независимо от това за колко важен се възприема този член. Опитите да бъде оказван натиск за нарушаване на тази принципна позиция, особено когато идва от обектите на досъдебното производство, сами по себе си говорят за своята абсурдност", пишат от организацията. 

След абзац, посветен на медиите, които са отразили новината за напускането на групата "Монбат" от вчера. 

"Атаката срещу КРИБ бе отразена почти едновременно, очевидно с предварителна подготовка, от обичайната група сайтове с едни и същи опорки, а всъщност между редовете отново прозира, че гроздето е кисело, защото е много високо. И точно от тази височина КРИБ ще продължи да гони търговците от храма, няма да допуска търговия с влияние от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа енергия, монопол над складовете за горива и оттам – монополни цени по бензиностанциите и т.н."

Позицията завършва с нещо като обвинение за "поръчкови подвиквания" и малко хвалби за огромния напор от желаещи да станат членове на организацията. 

"Поръчковите подвиквания в стил „дръжте крадеца“ няма да помогнат на подвикващия, няма да му донесат нов бизнес, нито да му оправят стария. Светлият бизнес в КРИБ е всекидневен труд без помощта на политици независимо от коя институция. Това се оценява от фирмите в България по достойнство и не е случайно, че в деня на театрално-водевилното напускане в КРИБ приехме три нови браншови организации с общо 37 членове.

КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората, КРИБ е за сериозни и достойни бизнесмени. Точно те са „Гласът на българския бизнес“ и ще продължат да бъдат този Глас."

Припомняме, че освен по казуса на Бобокови КРИБ стана единствената голяма работодателска организация, която отказа да вземе отношение и по скандала "Хиполенд", когато три държавни агенции нахлуха на проверка в обект на веригата буквално ден след като собственикът заяви публична подкрепа за протестите в страната.