Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания "Химрар" са договорили доставки на препарата "Авифавир" срещу новия коронавирус за още 17 държави, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на фонда.

"Авифавир" вече е доставен в Беларус, Боливия, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Узбекистан; очакват се доставки за още 17 страни, посочва РФПИ.
Предвижда се препаратът да бъде доставен в Аржентина, България, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Салвадор, Хондурас, Кувейт, Панама, Парагвай, Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Уругвай.

През май т. г. "Авифавир" бе регистриран от руското здравно министерство и стана първият в света препарат въз основа на веществото фавипиравир, одобрен за лечение на COVID-19. От април в изследванията на препарата са участвали 408 пациенти с потвърден коронавирус в 35 медицински центъра из цяла Русия. През октомври пациентите ще станат общо 460, сочат данни на фонда.

От юни досега в клиниките на 74 от общо 85 региона в Русия са доставени над 60 000 опаковки "Авифавир", отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Страни затягат ограничителните мерки

Френското правителство обяви вчера нови мерки за борба с пандемията от COVID-19, включително пълно затваряне на барове и ресторанти в Марсилия, предаде Франс прес.

"Ситуацията продължава да се влошава. . . което налага да вземем допълнителни мерки", каза здравният министър Оливие Веран.

В 11 областни града, сред които Париж и Лил, бяха забранени масови прояви с участието на над 1000 души (досега тази бройка бе 5000), а ресторантите и баровете ще имат право да работят само до 22 часа.

Тази мярка ще засегне и турнира по тенис "Ролан Гарос", който започва в неделя. 

Франция регистрира 13 072 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа.

Правителството на Израел реши да затегне въведените преди близо седмица карантинни мерки заради продължаващото нарастване на броя на новите заразени с коронавируса, предадоха Франс прес и ДПА.

От утре в 11 ч. по Гринуич за две седмици ще бъдат затворени синагогите, освен за празнуването на Йом Кипур в неделя вечерта и понеделник, и само отраслите от първостепенно значение ще продължат да работят. Демонстрациите и молитвите на открито ще са ограничени до 20 души и на не повече от 1 км от дома на съответния човек. Общественият транспорт ще се движи на по-голям интервал. Професионалните спортни събития се прекратяват, освен международните.

Необходимо е тези мерки да бъдат утвърдени от парламента по-късно днес. Властите трябва да се произнесат и за затварянето на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

Израел е една от страните с най-голям дневен ръст на заразените с коронавируса в последните седмици. Вчера бяха потвърдени 6808 нови случая - почти колкото регистрирания ден по-рано рекорд от 6950.

Германия постави австрийската провинция Форарлберг в червения си списък на рисковите райони от заразяване с коронавируса.

Виена вече беше включена на 16 септември в ограничителния списък, съставян от германския институт "Роберт Кох".

Влизащите в Германия от рискови райони, включени в червения списък, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен преди не повече от 48 часа, или да се подложат на Пи Си Ар тест в същия срок след влизане в Германия.

Като нови рискови зони са включени райони от Дания, Португалия, Ирландия и Словения. Списъкът е разширен и с допълнителни райони от Франция, Чехия, Нидерландия, Хърватска, Румъния и Унгария.