Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) съобщи днес, че е подписал споразумение с правосъдието за обезщетяване на бивши служители в бразилския филиал за нарушаване на човешките права по време на военната диктатура в тази южноамериканска страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тези бившите служители и семействата им искат това от Фолксваген от пет години с аргумента, че компания си е сътрудничеството на службата за сигурност на военния режим (1964- 1985) за откриването на възможни заподозрени. Впоследствие те са били арестувани и измъчвани.

Според това споразумение с националните и регионални данъчни власти в Бразилия, Фолксваген ще плати 36 милиона реала (5,5 милиона евро или 6,4 милиона долара) компенсации, включващи 16,8 милиона реала за служителите и семействата им, съобщи автомобилостроителят в комюнике. 

Средствата ще бъдат разпределени за различни проекти, сред които и мемориал за жертвите на военния режим.

Съжаляваме за нарушенията, които са ставали в миналото. За Фолксваген е важно да поеме отговорността си в тази отрицателна глава от бразилската история и да насърчи прозрачността., заяви членката на УС на Фолксваген Хилтруд Вернер, цитирана в комюникето.

Независим доклад, поръчан от компанията през 2016 година, заключи, че агентите по сигурността на Фолксваген в Бразилия са си сътрудничили с военния режим.

Това сътрудничество е продължило от 1969 година до 1979 година и е довело до арестуването на най-малко седем служители във време, в което е било добре познато прилагането на мъчения от политическата полиция, се посочва в доклада.

Бразилският военен режим е отговорен за смъртта или изчезването на близо 434 души, според Националната комисия за разкриването на истината. Тя е създадена, за да разследва престъпленията на диктатурата. Около 20 000 души са били измъчвани.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който по онова време е бил капитан в армията, е отявлен привърженик на диктатурата, отбелязва АФП.