Група руски обществени деятели, включително писателят Сергей Комков, са предложили президента Владимир Путин за Нобелова награда за мир, предаде ТАСС.

Съобщението идва седмица, след като за същата награда беше номиниран Алексей Навални, главният критик на Путин. 

Говорителят президента Дмитрий Песков каза, че Кремъл няма нищо общо с номинацията направена на 10 септември т.г.

Путин беше изключен от срещите на Г-7 през 2014 г. след анексията на украинския полуостров Крим от Русия. По същата причина страната му е обект на серия санкции от страна на свободния свят.

Той е обект на още по-остри критики сега, след доказателствата за опит за отравяне на Навални с нервнопаралитичното вещество "Новичок".

Русия отхвърля всички свързани с това обвинения.

През 2013 г. Путин беше номиниран за Нобелова награда за мир от депутата от Държавната дума Йосиф Кобзон и от "Международната академия за духовно единство и сътрудничество на народите" за „участие в разрешаването на сирийския конфликт и опит за спиране на американското военно нахлуване в Сирия“, припомня "Нюзуик".

Миналата седмица Навални, който се възстановява от опита за отравянето му в Берлин беше номиниран за Нобелова награда за мир от група руски университетски преподаватели, според Сергей Ерофеев, руски учен, работещ в университета Ратгърз в Ню Джърси.