Новият Пакт за миграцията и предоставянето на убежище е неприемлив за Вишеградската четворка.

Това заяви на пресконференция чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.

Заедно с колегите си Виктор Орбан от Унгария и Матеуш Моравецки от Полша той бе в Брюксел. Тримата обсъдиха с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен направените вчера предложения за Пакта. Във Вишеградската група влиза и Словакия.

"Трябва да спрем миграцията, квотите и разселванията. Тези правила са неприемливи за нас", каза Бабиш. "Стратегията трябва да бъде такава, че тези хора да стоят и да живеят в своите страни, а ние трябва да направим максималното да това и трябва наистина да го обсъдим", допълни той.

Планът, изготвен преди всичко по идея на Германия, предвижда всяка страна от ЕС да бъде задължена да подслони определен брой бежанци в замяна на финансиране от бюджета на Общността – 10 000 евро за възрастен мигрант и 12 000 евро за дете.

Същевременно Пактът цели връщане на нелегалните мигранти, включително чрез аняулиране на визите за гражданите на страните, които отказват да си ги приберат. Предвидена е и помощ за страните, през които бежанците преминават, преди да достигнат ЕС.

Страните от Вишеградската четворка обаче нямат голям опит в абсорбирането на голям брой мигранти за разлика от богатите си северни съседи, припомня Ройтерс.

Предложенията на ЕК бяха критикувани и от Виктор Орбан. Унгария е особено недоволна от „задължителната солидарност“ при разселването на мигранти вместо досегашното правило, че молбите за убежище са от компетенцията на първата страна членка на Съюза, в която те пристигат.

Говорителката на ЕК Дана Спинант не съобщи подробности за срещата на Фон дер Лайен с тримата премиери.

Пактът за миграцията ще бъде обсъден на специалния Европейски съвет на 1 и 2 октомври.