Лидерът на полската управляваща партия „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински може да поеме надзора над министерството на правосъдието, са заявили пред Ройтерс представители на властта в четвъртък, докато ПиС и нейните съюзници в правителството водят преговори за предотвратяване на срив на тяхната тройна коалиция.

Този ход може да предвещава някакво смекчаване на правителствената реторика срещу опозицията в Полша относно правата на гейовете и отношенията с Брюксел, въпроси, които са в основата на вътрешно съперничество и разногласия между управляващите консерватори в страната.

Ако спешните преговори се провалят, това може да принуди ПиС да управлява като правителство на малцинството или дори да предизвика предсрочни избори.

В центъра на спора е министърът на правосъдието Збигнев Жобро (50 г.), който оглавява малка, ултраконсервативна коалиционна група и иска Варшава да заеме по-борбена позиция по въпроси като правата на жените и гейовете и съдебната реформа.

Националистическата ПиС на Качински обаче твърди, че Полша трябва да бъде по-прагматична в отношенията си с Европейския съюз, след като вече попадна под критиките на Европейската комисия, че Варшава подкопава демократичните норми.

"Изглежда, че Качински влиза в правителството и ще контролира правосъдното министерство", каза пред журналисти Ришард Терлецки, депутат от Пи С.

Макар да предпочита да работи зад кулисите, без да заема никакви изпълнителни постове, 71-годишният Качински се смята за последен арбитър по политиката в Полша. Източници казват, че Жобро и премиерът Матеуш Моравецки, сравнително новак в ПиС, се борят за позиция, от която да наследят Качински през идните години.

Не беше ясно как Качински, поемайки надзора на правосъдното министерство, може да повлияе на амбициите на партията да задълбочи съдебните реформи, които според Брюксел политизират съдебната система и отслабват разделението на властите.

Несигурността за резултата от коалиционните преговори е допълнителен фактор, отслабващ националната валута, злотата. Това увеличава притесненията на инвеститорите. Злотата проби психологическата бариера от 4,50 спрямо еврото по-рано тази седмица.

Ако сега се проведат предсрочни избори, социологическите проучвания показват, че ПиС няма да получи мнозинство и двамата й по-малки коалиционни партньори няма да успеят да достигнат прага, за да спечелят места.