Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер обяви, че е под карантина след контакт със заразен с новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера аналогично съобщение направи колегата му на външните работи Хайко Маас.

Германският икономически министър написа в Туитър, че е бил информиран, че "сътрудник на европейски министър, участвал в срещата на министрите на търговията от Европейския съюз" в Берлин е дал положителна проба за коронавирус. Алтмайер е решил "като предпазна мярка да остане под карантина вкъщи" и си е направил тест за COVID-19, който се оказал отрицателен.

Германският външен министър също е под карантина, след като негов телохранител даде положителна проба за коронавирус.

Властите в Германия са подложени на натиск да върнат по-строгите ограничения за възпиране на пандемията, след като броят на новите случаи на коронавирус в страната регистрира днес нов скок, отбелязва ДПА.

За трети път през последния месец в Германия са били регистрирани над 2000 нови заразени за едно денонощие. Институтът "Роберт Кох" съобщи 2143 нови случая.

Федералната канцлерка Ангела Меркел ще се срещне другата седмица с премиерите на 16-те германски провинции с цел координиране на реакцията на властите на резкия ръст на разпространението на коронавируса.