"Има еволюция на позициите в Европарламента, съзнание за проблем, има съществена еволюция и в позицията на Европейската народна партия. Има огромен интерес от ключови авторитетни чужди медии за проблемите в България."

Така коментира пред бТВ ползите от продължаващите антиправителствени протести в страната евродепутатът Радан Кънев.

Той припомни и че на 5 октомври има насрочени дебати в ЕП за ситуацията в България.

Според него неочаквано голяма част от информацията за случващото се в нашата страна стига до Брюксел. Кънев обясни, че всички евродепутати са наясно, че в страната ни има проблем, както и че позицията им за върховенството на закона в България се е променила през последните месеци

Евродепутатът определи коментарите, че чужди медии вземат пари, за да отразяват протестите, като "унизителни". Подобно заявление имаше от страна на депутата от ГЕРБ Тома Биков.  

"Да си представя някой, че медии като "Политико", "Ди Велт", "Льо Монд" се финансират с плащане на публикации от някакви българи, показва абсолютно скъсване с реалността. Това, че можеш да плащаш на някакви жълти медии в България, не означава, че медийният пазар в Европа е такъв", реагира той.


Кънев коментира и липсата на диалог между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

В последната седмица на няколко пъти се чуха гласове за нуждата от смекчаване на тона от двете страни на "Дондуков". А вицепремиерът Красимир Каракачанов пак пробва ролята си на "синя каска" със статус във фейсбук, в който прокара и идеята за експертен кабинет. В четвъртък обаче имаше поредната задочна размяна на реплики между президент и премиер, като Борисов направо обвини Радев, че стои зад компромата със снимките от премиерската спалня в Бояна.

Радев отново отхвърли вчера възможността за диалог.

Той многократно е повтарял, че консултации ще има след оставката на сегашното правителство.

Радан Кънев в петък също застана зад подобна теза. 

"С каква цел да е този диалог", попита той. 

„Ние трябва да излезем от една много тежка институционална и политическа криза, за да започнем да решаваме проблемите, свързани с правосъдието, икономиката или здравеопазването. (…) Говоренето няма да свали общественото напрежение – изход от кризата, в която се намираме, има и той минава през оставка на правителството“, добави политикът. 

Според него" трябва да има яснота за приоритетите на служебния кабинет, трябва да има яснота партиите, които влязат в следващия парламент, каква програма ще имат за да обезпечат излизането от икономическата криза, за развитието на България, как европейските възстановителни фондове ще бъдат инвестирани, а не усвоени".

"Това става с диалог. ..Но да се лъжем, че в момента има диалог, не. Подмятането на лафове през медите не е диалог", уточни Кънев.

На въпрос за изясняване на решението си да не приеме в ДСБ през 2013 г. сегашната социална министърка и тогавашна кандидат-депутатка от РБ Деница Сачева, Радан Кънев каза само, че не помни лични истории отпреди седем години. След което добави:

"Но очевидно е било правилно решение. Ако някой е в политиката просто да стигне до властта, може да го направи и през ГЕРБ, и през ДПС, и през социалистическата партия.

Г-жа Сачева ме интересува в момента живо само в качеството ѝ на човек, който отговаря за социалната политика.

България не води реална социална политика и губим човешкия си капитал всеки ден. Това е въпросът, а не какво се е случило преди 7 години".