Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР), идеологическата армия на Иран, откри нова военноморска база, която трябва да осигури "доминацията" му в стратегическия Ормузки проток в Персийския залив, съобщи иранска държавна медия, цитирана от Франс прес. Новината идва след месеци на напрежение между Техеран и заклетия му враг Вашингтон.
Базата, наименувана в чест на "мъченика Сайед Маджид Рахбар", се намира в иранската провинция Хормозган, разположена близо до входа на Ормузкия проток, през който преминава една пета от световния износ на петрол.
Тази стратегическа морска артерия и прилежащите води на Персийския залив се превърнаха в сцена на остро напрежение между Иран и САЩ през последната година, през която бяха извършвани мистериозни атаки срещу кораби, сваляни дронове и задържани петролни танкери.

"Тази база е изградена с цел да се контролира изцяло екстратериториалното влизане и излизане на самолети и кораби" във водите на Залива, заяви командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция генерал Хосейн Салами.
"Тази база е един от най-стратегическите отбранителни обекти на страната", добави генералът.

Военноморските сили на КГИР, които действат отделно от останалите въоръжени сили на Иран, "занапред ще разполагат с много мощна военноморска база", изградена за шест години, каза Салами.

В същото време външните министри на Русия и Иран - Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф - проведоха трета среща за последните няколко месеца, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
На срещата в Москва Лавров и Зариф обсъдиха бъдещето на иранското ядрено споразумение, противодействието на САЩ, регионални въпроси и двустранното сътрудничество.

Руският външен министър определи разговорите като съдържателни, откровени и белязани от взаимно доверие.
Лавров и Зариф призоваха за запазване на ядреното споразумение и се обявиха против оказването на външен натиск.
Те определиха като неприемливи действията на САЩ във връзка с възобновяване на санкциите на ООН срещу Иран.