България и светът са очевидно в началото на нова вълна на коронавируса, което налага затягане на ограничителните мерки и подсигуряване на места в лечебните заведения. Това каза тази сутрин пред БНТ шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Животът продължаваше, но до днес", заяви той, отбелязвайки, че отминалият летен сезон е бил период на "отпускане, което беше сериозно неглижиране на състоянието".

Балтов подчерта, че за няколко дни лошо време дневният брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас е скочил до 290, или 5,9 процента от всички направени за денонощие тестове.

По думите му през ноември ще има пик на заразяванията, очакването, че 20 хиляди ще бъдат случаите до края на септевмври, се оправдава, а до началото на ноември те ще достигнат 30 хиляди. С днешна дата установените у нас случаи са 19 573.

Балтов каза, че трябва да се измисли нова схема за реакция на заразата, като се обособят по-тежко засегнати региони, в които мерките да бъдат по-строги. Той добави, че трябва да бъде възстановен Националният оперативен щаб и той да изработи алгоритъм как да се действа през ноември.

"Трябва едно затягане на мерките, но не така както беше - с тотално затваряне на градовете", каза шефът на "Пирогов".

Според него е необходимо да стане по-строг контролът, защото сега близки крият болни от страх, че ще бъдат карантинирани и че ще загубят работата си.

В "Пирогов" в момента има 30 пациенти с коронавирус, двама от които са в реанимация, а останалите са в средно тежко състояние, каза Балтов.

Той прогнозира, че през късната есен и през зимата може да потрябват повече болници с COVID-19 отделения или специални центрове за лечение на коронавирус. 

"Проблемът в България е по-скоро, че няма персонал за тези болници и отделения", констатира шефът на най-голямата у нас болница за спешна медицинска помощ.

В "Пирогов" 103 души от персонала са изкарали COVID-19, активните случаи сред тях са 15 и са под карантина.

Балтов коментира, че ако само държавни болници ще лекуват COVID-19, властите трябва да кажат това ясно и да дадат на тези здравни заведения допълнително финансиране.