Депутатът от ДПС Халил Летифов коментира пред БНТ последните действия на протестиращите, които снощи хвърляха яйца и домати по централата на ДПС.

"Не мисля, че е нещо ново под слънцето. Спомнете си "Росенец" - организирана акция с цел позабравени политически субекти да бъдат реанимирани и странно бързо биват забелязани, като се качат на гърба на г-н Доган", каза Летифов.

Фактите обаче са по-различни и снощната акция определено е нещо ново под слънцето. Въпреки че според голяма част от протестиращите именно ДПС олицетворява олигархичния модел, който те искат да променят, подобна акция срещу централата на движението се случва за пръв път. Такива радикални действия срещу централата на движението нямаше дори през 2013 г., когато бяха протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Летифов все пак коментира, че има събуждане на гражданското общество. Той призова гражданите да бъдат активни и на изборите.

Летифов прогонозира, че до месец-два ще има парламентарни избори. По закон редовните избори трябва да се проведат през март догодина.

"Всички сме си взели поуката за кабинета "Орешарски", но там фактически нямаше парламентарно мнозинство. Наблюдаваме същото и в този парламент. Математически имаше пречки в изпълнение на програмата", коментира още Летифов.

Той обясни и защо ДПС иска оставката на президента Румен Радев. Движението очаквало Радев да бъде "контрапункт на политическия реваншизъм на ГЕРБ", но сега в поведението на държавния глава "вижда същото с обратен знак".