Знаменитият френски режисьор Жан-Жак Ано пристига в София, за да оглави журито на фестивала „Синелибри“, съобщават организаторите. В журито са още актрисата Снежина Петрова, режисьорите Милко Лазаров, Мика Каурисмаки и Бабис Макридис и писателят Сантяго Амигорена.

Международният кино-литературен фестивал „Синелибри“ ще се проведе тази година за шести път между 18 октомври и 8 ноември в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други градове.

Още първият пълнометражен игрален филм на Ано – „Черно и бяло в цвят”, му носи „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през 1977 г. След „Удар с глава” (1979), който се превръща в култова класика, той снима „Война за огъня” в Кения, Шотландия и Канада. Филмът печели „Сезар“ за най-добър филм и за най-добър режисьор през 1981 г. След това Ано снима „Името на розата” („Сезар“ за най-добър чуждестранен филм и „Давид ди Донатело“ за най-добър режисьор), базиран на едноименната творба на Умберто Еко. Триумфира отново няколко години по-късно с „Мечката” („Сезар“ за най-добър режисьор, 1988) по романа „Гризли“ на Джеймс Оливър Керууд. Жан-Жак Ано е режисьор на „Криле на смелостта”, първия 3D филм, създаван някога в Imax-3D (1995). Няколко години по-късно излиза и „Седем години в Тибет”, а през 2015 г. адаптира за големия екран „Вълчият тотем”, китайски литературен феномен. През 2018 г. Жан-Жак Ано режисира Патрик Демпси в телевизионна адаптация на бестселъра на Жоел Дикер „Истината за случая „Хари Куебърт“.

Мотото на фестивала „Възпитание на чувствата“ е пряка препратка към едноименния роман на френския писател Гюстав Флобер. Тази есен се навършват 140 години от смъртта на автора на „Мадам Бовари“ и 170 години от смъртта на Оноре дьо Балзак, двама от най-прочутите и влиятелни европейски писатели на XIX век. Във фестивала ще бъде отразена и 150-ата годишнина от смъртта на Чарлс Дикенс. Предвиждат се и събития, съпроводени с музика на Бетовен, по случай 250 години от рождението на композитора.

Фестивалът ще предложи международен конкурс за пълнометражен игрален филм и паралелна филмова програма от няколко модула, множество бляскави кинопремиери, образователни събития, вълнуващи срещи с гости от световна величина.

"Площад Славейков"