Еврокомисията ще обжалва пред съда на Европейския съюз (СЕС) отмяната на решението технологичният гигант „Епъл“ да върне 13 милиарда евро държавна помощ, която Брюксел смята за незаконна, на Ирландия.

Новината съобщи в специално изявление изпълнителният зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията.

През 2016 г. Комисията нареди на „Епъл“ да изплати 13 милиарда евро данъци на ирландската държава. Мотивът бе нарушаване на европейските правила за данъчното облагане и държавната помощ. Според Комисията в продължение на две десетилетия компанията се е ползвала с непозволени данъчни преференции на Зеления остров.

През юли т.г. обаче Общият съд отмени решението с мотива, че от Комисията не са успели да докажат с необходимия правен стандарт, че властите в Дъблин са предоставили неправомерно държавна помощ на „Епъл“.

„Решението на Общия съд повдига важни въпроси от юридически характер, които са от компетенцията на Комисията в прилагането на регламентите за държавната помощ в делата за данъчното планиране. ЕК също така смята, че в решението си Общият съд е допуснал редица юридически грешки“,  се казва в изявлението на Вестагер.

Сред най-важните приоритети на Еврокомисията е да бъде гарантирано, че всички компании – и големи, и малки, ще плащат справедливи данъци. Общият съд неведнъж е потвърждавал принципа, че макар данъците и законите за облагането да са от компетенцията на страните членки, те трябва да ги приемат и прилагат в съответствия с европейското законодателство. То включва и регламентите за държавната помощ.

Това дело е важно, тъй като създава прецедент за други дела, които ЕС иска да започне в бъдеще. Така висши представители на Брюксел коментират решението, пише днес в. „Файненшъл таймс“, цитират от БТА.

Очаква се разглеждането на жалбата да продължи поне няколко години, преди да бъде произнесено окончателното съдебно решение, отбелязва изданието.