Правителството "категорично не е изпуснало положението" с коронавируса и не готви ново затваряне на страната дори и при повишаване на броя на заразените, каза тази вечер в предаването "Панорама" по БНТ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че от второ място по заболеваемост в 29те държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, сега е на 26 място.

"Категорично не се готви ново затваряне", каза министърът. "Това са слухове не мога да разбера в коя глава се раждат".

По думите му коронавирусът "се използва като набухвател" на масово недоволството.

 
Според Ангелов сегашните мерки срещу заразата работят и болниците ще издържат на нов пик през есента и зимата, но хората в системата на здравеопазването "са изморени, огорчени някои от тях от отношението на обществото към тях".
 
Докато здравните заведения имат цялото необходимо оборудване и запаси за борба с  коронавируса, не може да се каже същото за осигуреността им със специалисти. В големите градове ги има, но в малките населени места те не достигат,  каза министърът.
 
Той се оплака и че всеки ден му се налага да опровергава слухове и фалшиви новини, свързани с пандемията - например, че България ще купи руска ваксина за COVID-19. 
 
Спорес Ангелон доверието на българите в системата на здравеопазването е "изключително разклатено", защото "българският лекар и българската медицинска сестра бяха буквално сатанизирани" през последните години.
 
"Много е трудно да върнем доверието на тези хора, които изначално не ни вярват", каза министърът.