Ремонтът на Дом №5 в държавната резиденция "Бояна", където според Отровното трио в състав Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков живее главният прокурор Иван Гешев, е струвал точно 297 653,39 лв. с ДДС според данни от проведена обществена поръчка. Около самата поръчка обаче има въпросителни, Министерският съвет, който стопанисва резиденцията и е обявил търга е отговорил частично само на част от поставените въпроси по Закона за достъп до обществена информация, триото задава допълнителни такива, а липсата на отговори по цялата поискана информация отива в съда. 

В съда ще стигне и отказът на прокуратурата, начело с Гешев, да отговори на зададени и до нея въпроси по ЗДОИ. 

Това се разбра от брифинг на представителите на триото в ден 79 от протестите в София, настояващи за оставките на премиера Бойко Борисов и Гешев.

Още на ден 47 от протестите триото обяви, че иска от Министерския съвет и държавното обвинение отговори на въпроси, сред които:

Живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция "Бояна" и по силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на Дом № 5?; Имал ли е друг главен прокурор с подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност?; Проведен ли е търг за ремонта и ако да - кой го е спечелил?; Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана?; От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?

Въпросната триетажна сграда от компрекса е с разгърната застроена площ от 960 кв. м. Но не е ремонтирана и обитавана от времето на Живков, казват от Триото.

Самият Гешев тогава - сред като бяха зададени въпросите, реагира чрез ефира на Нова тв, където даде кратко интервю. В него не потвърди и не отрече информацията, че новият му дом е в една от вилите в държавната резиденция на властта, строена още по времето на Тодор Живков. Там в различни имоти от комплекса живеят президентът, премиерът, помещава се Националният исторически музей и т.н. Главният прокурор тогава заяви: 

"Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек”.

От брифинга на Отровното трио днес се разбра, че правителството е отговорило частично на въпросите за ремонта, стойността му, изпълнителя, но не и за актуалния обитател. Затова и ще се стигне до съд. За наличието на обявен търг, оказа се, има информация в Регистъра на обществените поръчки. На база на получения отговор от спопанина на комплекса, от триото направили малко разследване. От подадената от МС информация и допълнителна проверка става ясно, по думите на Хаджигенов, че в регистъра има две за ремонт на Дом №5. Първата е обявена на 16 април, формата на търсене на изпълнител е чрез събиране на оферти с обява, срокът е бил 27 април. За този период само "Главболгарстой" проявява интерес. Търгът обаче е прекратен, като сред мотивите за това е фактът, че компанията е предложила... малко по-ниска цена от заложената в документацията - например за гранитогрес и поставяне на нов мокет. 

"За който не е разбрал - държавата прекратява търг, защото не иска да плати по-малко от предвиденото", уточни Хаджигенов, припомняйки, че в същото време в документацията по търга пише, че целта е да се постигне икономически най-изгодна оферта. 

На 30 април обществена поръчка със същия предмет е обявена отново. И правилата са същите, става ясно от регистъра. Срокът за оферти е 11 май. Явяват се две фирми - ГБС е едната, а втората е "Жи Пи Груп" - да не се бърка със строителната компанията "Джи пи груп". Участвалата в надпреварата компания е на младежа на име Венцислав Владимиров Манчовски. Тя е с 10 лв. капитал, регистрирана е в началото на годината, преместила е адреса си от София в село  Горна Кремена, Мездра, откъдето е собственикът й, разказа Велислав Минеков. Позова се и на публикация в сайта "Биволъ" по въпроса. 

И припомни, че това е същата фирма и същият младеж, който "се опита да отсрами Бойко Борисов за акциите на "Левски" и заяви желание да получи въпросните акции - предлагаше 80% от печалбата на фирмата".

Ства въпрос за сагата, при която обвиняемите бизнесмени Васил Божков и практически реалният собственик на въпросните акции тогава Георги Попов, които са в Дубай заради разследванията срещу тях от прокуратурата, се опитаха да джиросат собствеността на "Левски" лично на Борисов. Той, очаквано, отказа да ги приеме. 

Минеков разказа, че Манчовски, цитиран от "Биволъ", твърдял, че новата му фирма с 10 лв. капитал всъщност има милионен приход от строителни дейности в рамките на ЕС за първите месеци от съществуването си. 

В крайна сметка обаче "Жи Пи Груп", която дава цена от 142 593,81 лв. без ДДС за ремонта на Дом №5, е дисквалифицирана - не е изпълнила указанието предварително да се запознае с техническата спецификация на обекта. Така за изпълнител е избрана "Главболгарстрой". Ремонтът започва на 26 май, приключва в  рамките на установените по договор 20 дни, платени са на изпълнителя 297 653,39 лв. с ДДС.

Според Хаджигенов обаче имало въпроси без отговор. По време на брифинга той попита например купувани ли са италиански мебели за обзавеждане, фитнес уреди за зала, има ли телевизори във всяко помешение, с какъв размер, на каква стойност, как са купувани, откъде и т.н. И обяви, че само на цената на ремонта, без евентуалните разходи за обзавеждане, държавата е можела да купи "доста приличен" апартамент, който да бъде обитаван от главния прокурор, ако, разбира се, самата държава няма свободни имоти в дружеството си "АДИС" (към МВнР - б.р.).

Хаджигенов намекна и друго - според него по отношение на самата обществена поръчка в регистъра на обществените поръчки, има съмнения за "ръчна намеса" в алгоритъма, който иначе би трябвало да подава автоматично поредните номера на публикуваните търгове. 

Бабикян пък обяви, че иска да завърши брифинга днес с усмивка - и каза, че сигурно ще се намери някой независим прокурор, който да се поинтересува от изнесеното (Конституционният съд излезе с решение неотдавна, че всеки прокурор може да разследва главния - б.р.)

Официална информация в какъв точно държавен имот живее Иван Гешев няма. 

С документацията по обществените поръчки за ремонта на Дом №5 в резиденция "Бояна" можете да се запознаете ТУК