Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов не изключи днес евентуална бъдеща коалиция с ГЕРБ при условие, че Бойко Борисов напусне всякакви роли в политиката заради "тежките му зависимости".

"Отговорът на въпроса "с кого?" ще дадем в края на кампанията. Сега искаме мандат за промяна", каза Иванов, бивш министър на правосъдието във второто правителство на Борисов, в предаването "Панорама" на БНТ. Той добави, че целта на ДБ сега е "да принудим останалите в кампанията да дадат ясни отговори".

"Не можем да приемем оставането на Борисов в каквато и да е роля", каза още Иванов. "Дали без Борисов - предстои да видим".

Той подчерта, че за формацията му БСП остава "червена линия", но в същоте време "има теми, по които сме готови с всички да разговаряме".

Причината е, че за реформа на прокуратурата, която изисква промяна на конституцията, ще трябва широко мнозинство.

"Имаме управление, което не се ползва с доверие системно и което е дълбоко корумпирано",  каза още Иванов. "Това е причината хората да искат избори, за да го заменят с друго , което се ползва с доверие. Въпросът е когато хората имат право на избор, дали ние можем да им предложим някаква алтернатива".