ЕС е със САЩ в американско-китайското съперничество.

Това послание отправи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел във видеообръщение до Общото събрание на ООН.

„Откакто станах председател на Европейския съвет, често ми задават въпрос, който хем е прост, хем е тежък: „На чия страна е ЕС в новото съперничество между Сащ и Китай?“ Моят отговор е следният:

Ние сме дълбоко свързани със САЩ. Ние споделяме идеалите, ценностите и взаимната привързаност, която се е засилвала при изпитанията на историята. Те продължават да бъдат въплътени и днес в жизнено важен трансатлантически съюз. Това не ни пречи понякога да имаме различни подходи или интереси.

Ние не споделяме ценностите, на които се основава политическата и икономическата система на Китай. И няма да спрем да насърчаваме зачитането на всеобщите човешки права, включително на малцинствата като уйгурите. Или в Хонконг, където са поставени под въпрос международните ангажименти, гарантиращи върховенството на закона и демокрацията“, заяви Мишел.

Той допълни, че в същото време Китай е ключов партньор в изправянето срещу общи предизвикателства като глобалното затопляне, COVID-19 или облекчаването на африканския дълг. Китай е също така важен търговски партньор. И ЕС е решен да промени баланса на тези отношения към по-голяма реципрочност и по-честна конкуренция.

Съюзът е на страната на основните ценности на демокрацията, човешките права, върховенството на закона и сътрудничеството. Той се бори срещу безнаказаността.

„Това означава да бъде поискано независимо и надеждно разследване на опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални с химическо оръжие“, каза председателят на Съвета.

Шарл Мишел изрази подкрепата на ЕС за народите на Беларус и Венецуелра. Съюзът не признава резултатите от президентските избори от август в бившата съветска република и смята, че единственият път за изход от кризата е диалог с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По отношение на южнвоамериканската страна ЕС работи с Международната контактна група за организирането на свободни и честни избори.

ЕС е обезпокоен от напрежението в Източното средиземноморие. Едностранните действия и нарушаването на международното право трябва да бъдат изцяло прекратени, призова Мишел. Явно той имаше предвид Турция и извършваните от нейни кораби сондажи във водите край Кипър.

Мишел смята, че ядреното споразумение за Иран трябва да бъде спасено и всички страни да го спазват. Той е ключ към глобалното неразпространение на ядрени оръжия и сигурността.