"ГЕРБ не е годен субект за коалиране."

Това написа във фейсбук след участието си в "Панорама" на БНТ лидерът на "Да, България" и съпредседател на Демократична България Христо Иванов. Наложи се да се уточнява, след като на въпрос в предаването дали Демократична България "ще играе" с ГЕРБ, ако Бойко Борисов го няма, отговори: "предстои да видим".

"Отговорът на въпроса "с кого?" ще дадем в края на кампанията. Сега искаме мандат за промяна", каза Иванов, бивш министър на правосъдието във второто правителство на Борисов. Той добави, че целта на ДБ сега е "да принудим останалите в кампанията да дадат ясни отговори".

"Не можем да приемем оставането на Борисов в каквато и да е роля", каза още Иванов. "Дали без Борисов - предстои да видим".

В своя посредващ статус Иванов подчертава, че ГЕРБ не е годна за коалиране, че е "лидерска усвоителна котерия, ипотекирана в Сараите и обслужваща Пеевски и подобните му".

Като добавя, че от ДБ не обсъждат управленски коалиции и хипотези.

"За да е ясно какво мисля и да няма свободни съчинения: ГЕРБ не е годен субект за коалиране! Многократно са го доказали и аз многократно съм го казвал. Това е лидерска усвоителна котерия, ипотекирана в Сараите и обслужваща Пеевски и подобните му. Смисълът на всичките ми усилия е да разрушим този модел и системните му предпоставки и това е, за което търсим подкрепа от избирателите. Изобщо не обсъждаме управленски коалиции и не се занимаваме с хипотези. Искаме за ДБ мандат за управление, чрез което радикално да модернизираме страната.

Оставка!", гласи уточняващата публикация на Христо Иванов.